Palaa takaisin edelliselle sivulle

Juhlapuheita ja suuria sanoja

Pienyrittäjyyden karikoita

Ulla Maria Hoikkala, 25.4.2014


Ulla Maria Hoikkala
Suurten mullistusten ja keksintöjen vuosikymmenet 1960-70-luku polkaisivat Suomessa käyntiin monia mullistuksia. Keksittiin margariini, keinokuidut, sukkahousut, rintaliivit heitettiin nurkkaan, rakkaudesta tuli universaali ja ehkäisypillerit vapautuivat "kaikkien iloksi".

Kun Suomessa suunniteltiin 1960-luvulla 5-päiväistä työviikkoa, käytiin pitkiä ja uuvuttavia keskusteluja puolesta ja vastaan. Koko yhteiskuntajärjestelmä meni uusiksi ja tehokkuusajattelu otti ensi askeleitaan. Olimme siirtymässä nykyaikaan!

Nyt meillä on Euroopan lyhyin työaika ja pitkät lomat. Olemme vapaita tekemään lähes mitä haluamme ja milloin haluamme. Olemmeko nyt onnellisempia ja tehokkaampia? Voimmeko paremmin?

Yksinyrittäjänä seuraan mielenkiinnolla julkista keskustelua yrittäjyydestä, yrittäjähalukkuudesta, yrittäjän hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Joskus hiukset pystyssä. Meno on melkoista haipakkaa lupausten ja odotusten välillä. Luvassa on yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista.

Kiva, kiva. Onneksi joulu on joka vuosi, on jotain jota odottaa pukinkontista.

Tekniikka rulettaa

Suuri tuntuu nykyään olevan kaunista kaikessa - niin kunnallisessa toiminnassa kuin yrittäjyydessäkin. Kuntia yhdistetään, jättimarketteja rakennetaan. Ihannoidaan tehokkuutta ja teknologiaa - ikäänkuin tekniikka olisi ratkaisu ongelmiin.

Tekniikka on edelleenkin vain väline. Se voi helpottaa työn suorittamista, mutta ei ideoi eikä tee itsekseen mitään ilman ihmisen ohjelmointia. Ehkä siinä vaiheessa, kun olemme kaikki robotteja, teknologia ajaa ihmisen ohi. Sitten kenties pienyrittäjäkin voi pistää töpselin seinään ja lähteä liihottelemaan koulutuksesta ja tilaisuudesta toiseen.

Kiinnostavaa on ollut seurata keskustelua amerikkalaistyyliseen 24/7 -toimintamalliin siirtymisestä. Eli siis melkeinpä paluusta sinne pimeälle 70-luvulle. Ajatuksenahan se on hyvä, mutta miten se istuu nykyiseen elämänmenoon ja työmoraaliin? Me kun olemme jo tottuneet kahden päivän viikonloppuun, pekkasiin, pitkiin lomiin kesällä ja talvella, pitkiin äitiys- ja isyyslomiin ja koko väestön kattavaan terveydenhuoltoon. Unohtamatta tietenkään runsaita ylityökorvauksia - etenkin viikonlopputyöstä.

Kauppojen sunnuntaiaukiolo on kuitenkin todellisuutta. Pienen yrittäjän näkövinkkelistä tuntuu, että lait on laadittu suurten yritysten ehdoilla. Pienet ja yksinyrittäjät kuitataan sivulauseessa. No, onpahan ainakin mainittu.

Tämä kaikki maksaa ja raha ei kasva puussa. Paitsi suurille yrityksille. Ne kirjoittavat valtio-pukille, ja pyytävät rahaa. Ja tukiaisia jaetaan kaksin käsin. Pienet rämpivät toimeentulon rajamailla ja kuuntelevat juhlapuheista, kuinka pienyrittäjät ovat Suomen talouden selkäranka!

Hanskat tiskiin?

rukkaset
Nyt ihmetellään, että ihminen väsyy. Yrittäjä uupuu työnsä ääreen. Vaikka on lyhyt työaika ja kaiken maailman tekniikka apuna. Nehän pelastavat meitin.

Joskus hyvinvointi on myös luopumista.

Onko pienyrittäjän siis luovuttava työstään oman hyvinvointinsa saavuttamiseksi? Työntekijälle maksettava palkka kun täytyy ensin ansaita. Tänä päivänä sen ansaitseminen on kovempaa kuin koskaan. Valtiovalta pitää myös huolen, että kaikista “kevennyksistä” huolimatta ruuvi kiristyy kiihtyvällä tahdilla.

Yleisönosastoista voi lukea työntekijöiden kommentteja, kuinka yrittäjät repivät heidän selkänahastaan yhä enemmän. Puhuvatko he yrittäjistä yleensä vai niistä jättisuurista yrityksistä? Siinä on vinha ero.

Pienyrittäjän selkänahasta ei nimittäin voi repiä enää mitään, se on jo nileillä. On siirryttävä jo selkärankaan. Siihen osaan yrittäjää, jota kehutaan juhlapuheissa.

Olemme siis nyt palanneet noihin lähes 40-vuoden takaisiin aikoihin, kun lauantai oli työ- ja koulupäivä.

Voikaa hyvin.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen