Palaa takaisin edelliselle sivulle

Yritys olen minä – entä JOS minä sairastun?

Kun pienyrittäjä sairastuu, kuka hoitaa velvoitteet?

Hannele Niemi, 18.5.2005


Ulla Maria Hoikkala

Yrittäjän käsi ei ole posliinia.

Yrittäjän käsi ei ole posliinia.
Yrittäjän käsi ole posliinia eikä tehty timanteista. Iän myötä ihminen huomaa olevansa sekä sairastuvainen että kuolevainen. – Olen aina ollut kohtalonuskoinen. Asiat menevät kuten pitää. Sairaus pani minut katsomaan elämääni uusin silmin. Olen kiitollinen tästä uudesta mahdollisuudesta.

Viestintäalan yrittäjä Ulla Hoikkalalta leikattiin vuonna 2004 vatsasta jättikasvain. Kiireellinen operaatio suoritettiin onnistuneesti yksityisklinikalla ja sytostaattihoidot aloitettiin heti. Sairaslomaa määrättiin aluksi kuusi viikkoa, jonka ajan piti olla potslojona sängyssä.

Koko kevään ja itse asiassa koko vuoden yritys toimi vajaateholla, vaikka palkattu  työntekijä sovittuja tilauksia hoitikin. Uusien töiden hankinta ja ideointi kun on pienyrityksessä aina yrittäjän itsensä varassa.

- Pienyrittäjä on yhtä kuin yritys. Viestintäala on välineurheilua: kun ihminen sairastaa, välineet odottavat tyhjillään, Ulla Hoikkala muistuttaa. – Mutta sairauskulut on maksettava, eivätkä ne ole pieniä tällaisessa sairaudessa. Puolentoista kuukauden täystauko tietää suuria menetyksiä, joita ei Kelan yrittäjälle maksamalla päivärahalla kateta. Vuoden 2004 alusta KELA:n korvaukset muuttuivat yrittäjän kohdalla maksettuun YEL:iin perustuviksi.

Hoikkalan yritys selvisi koettelemuksesta suhteellisen kuivin jaloin. - Ja olihan kaikki toki neuvoteltavissa: verot, laskut…onneksi ymmärrystä vastapuolelta löytyi.

Muutama vuosi sitten Ulla Hoikkala päivitti yrityksensä vakuutustilanteen ja mm. nosti YEL-maksujaan. Sairastuttuaan hän kuitenkin yllättyi: vapaaehtoinenkaan vakuutus ei korvaa sairauden tuomia menetyksiä, mm. päivärahaa saa vain tapaturman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä. Samoin keskeytysvakuutus koskee tapaturmia.

Sairauden ohella yrittäjää voivat koetella mm. asiakkaat, jotka eivät hoida omia velvoitteitaan – tappio on varsinkin pien- ja yksinyrittäjälle karvas. – Yrittäjä hoitaa aina ensin velvoitteensa työntekijöitä ja asiakkaita kohtaan ja unohtaa itsensä.

Ulla ihmettelee, kuinka valtio ja rahalaitokset antavat niin paljon anteeksi jättiyrityksille ja takavuosien it-kuplille, mutta rankovat pienyrittäjää raskaalla kädellä. – Meillä ei ole sosiaali- eikä vakuutusturvaa. Joskus tuntuu, ettei pienellä yrittäjällä ole enää mitään turvaa – ainoastaan iso kasa velvoitteita.

Olemme lainsuojattomia.

Löysät pois

hevonenMeidät pakotetaan ottamaan löysät pois irtisanomalla se ainoakin työntekijä ja repimään loput omasta selkänahasta. Löysää ei ole enää missään! Minultakin lähti leikkauksessa 15 kiloa löysää, Ulla hymähtää.

Pienyrittäjiä vaaditaan täyttämään velvollisuutensa työllistämällä suurteollisuuden irtisanomat työntekijät. Hallituksen 100.000 uuden työpaikan tavoite on kasvanut vuodessa jo 130.000:ksi. Vaikka kuinka hoitaa velvoitteensa ja palkkaa työntekijöitä, ympäristö pitää huolen siitä että homma ei toimi.

Suomalainen kateusgeeni on yksi ehkä suurimpia yrittäjyyden ja työllistämisen esteistä. Kun Ulla Hoikkala palasi kotikonnuilleen oltuaan 26 vuotta pääkaupunkiseudulla ja ulkomailla hankkimassa sitä paljon puhuttua kokemusta, hän yritti esittäytyä alueen päättäjille ja tarjota yhteistyötä. Sitähän korostetaan oikein koulutuksessa nykyään.

–      Mielenkiintoinen kokemus oli esittäytyä alueen elinkeinojohdolle. Kommentit olivat, että en ole uskottava, koska olen yksin ja olen “vain” nainen. Revi siitä verkostoaineksia ja tee yhteistyötä hymyssä suin, Ulla muistelee naurahtaen. Toisella kädellä syötetään kannustamalla yrittäjyyteen, ja toisella lyödään poskelle. Niinpä käännänkin nykyään myös toisen posken, niin rusottavat molemmat posket somasti.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa yrittäjyyshalukkuus on maan alhaisimpia. Ilmapiiri on joskus jopa pahansuopa ja masentava. – Ehkä sairastuinkin osin ilmapiiristä? Alueen päättäjien olisi korkea aika tuulettaa ajatuksiaan – elämme sentään 2000-lukua, minkä pitäisi näkyä muunakin kuin tekniikan palvontana. Pelkät kauniit puheet eivät riitä, tarvitaan myös todellista tekemisen meininkiä.

Ulla Hoikkala pystyy pitämään puolensa – sen on vuosien ulkomailla asuminen tuonut tullessaan.  Entä ne, jotka eivät pysty? Jo pelkästään sairauden aiheuttama järkytys on monelle ylivoimaista. He masentuvat ja taistelu byrokratiaa vastaan on varsinainen voimainponnistus. Ei osata kysyä, ei jakseta viedä asioita eteenpäin. Ullan positiivinen elämänasenne edesauttoi toipumista. Hänen sanavalmis esiintymisensä ja rohkea asioihin puuttuminen avasi monta lukkoa virkamiesten käytöksessä.

Mutta missä kulkee raja rähjäämisen ja normaalin asioimisen välillä? Milloin byrokratian kuuluu väistyä järjen tieltä?

- Silloin olemme todella vaikeuksissa, kun asiakkaan täytyy tietää virkamiehen töiden sisältö osatakseen kysyä oikeita asioita, pauhaa Hoikkala. Missä vika suomalaisessa terveydenhoidossa, kun hoitoa saa vain rahalla ja rähjäämällä?

Sairautensa myötä hän kertoo törmänneensä yllättäväänkin yritteliäisyyteen. Kunnan kotipalvelu päätti lähettää työntekijän kotikäynnille jo ennen kuin potilas ehti sinne takaisin. Kun Ulla makasi sairaalassa leikkauspöydällä, kävi työntekijä "viihdyttämässä" tämän isää, joka asuu samassa paritalossa. Kokonaisen viikon ajan!

– Ja sitten Suomessa vielä valitetaan resurssipulaa ja peräänkuulutetaan pienyrittäjän vastuuta! Ulla puuskahtaa.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen