Palaa takaisin edelliselle sivulle

Talkootyön merkitys on suuri

Ulla Maria Hoikkala, 15.9.2016


Ulla Maria Hoikkala

Elimäen kotiseutumuseon alue oli Lähiruokamessujen aikana talkoolaisten valtakuntaa.

Elimäen kotiseutumuseon alue oli Lähiruokamessujen aikana talkoolaisten valtakuntaa.
Talkootyö on perinteinen naapuriavun muoto ja entisinä ”hyvinä aikoina” se oli itsestään selvyys. Se loi yhteenkuuluvuuden tunnetta ja lisäsi yhteisöllisyyttä, nykyään niin muodissa olevia asioita. Talkoot olivat naapuruussuhteiden kantava voima ja heinätöissä käytiin kaupungeista asti.
Talkootyön suosio on muodikkuudestaan huolimatta hiipumassa ja on yhä vaikeampi löytää talkoista innostuneita. Nykyajan kerros- ja rivitaloyhtiöiden pihatalkoissa näkyy yhä harvemmin nuoria mukana.
Kun järjestetään paikallisesti erilaisia kylätapahtumia, messuja ja markkinoita, tehtävää työtä on vaikka kuinka paljon. Messualueiden rakentaminen suunnittelu, telttojen pystytys, järjestyksenvalvonta, siivous, opastus, lippujen myynti jne. Mistä näihin löytyvät tekijät?

Pienten tapahtumien onnistumisen yksi tärkein edellytys on messuorganisaation lisäksi toimiva talkooväki. Talkoolaiset pitävät rattaat pyörimässä ja takaavat tapahtumien onnistumisen.
Tämän päivän talkoolaiset alkavat olla jo ikääntyneitä, niitä joilla talkootyö ja yhteisöllisyys on verissä.

Onko talkootyö kuolemassa pois kokonaan? Jos on uskomista verkkokeskusteluja ja verottajan päätöksiä, kyllä vainen. Talkootyö luokitellaan veronalaiseksi tuloksi, jos siitä saa palkkiota. Lieneekö ruokapalkalla työntekeminen veronalaista tuloa?

Yksi talkootyön riemuvoitto nähtiin jälleen syyskuun toisena viikonloppuna Elimäen Mustilan maisemissa, kun Lähiruuan Ystävät ry järjesti kahdeksannet Lähiruokamessut. Näytteilleasettajia oli enemmän kuin koskaan aiemmin ja kävijöitä odotettiin kahden päivän aikana noin 8000. Tämä tavoite saavutettiinkin.

Messuille on aina ollut helppo saada talkooväkeä mukaan. Kun oheistapahtumia on runsaasti, talkoolaisia tarvitaan moneen lähtöön. Esimerkiksi Elimäellä tarvittiin talkooväkeä pyörittämään kotiseutumuseon lasten tapahtumia, lipunmyyntiin portille, paikoituksen opastajia moneen pisteeseen, esittelytelttoihin jne. Työtä oli moneen makuun.
talkoolaiset
Lähiruokamessuilla olivat mukana myös jo monivuotinen veteraanitalkoolainen Timo Seppälä (oik) sekä toista kertaa mukana ollut Teuvo Muikku. Molemmat olivat ”omilla paikoillaan” Elimäen kotiseutumuseon puolella. Timo Seppälä oli hoitamassa lasten polkuautopaikkaa ja Teuvo Muikku kotieläinosastoa.

- Olen talkoolainen henkeen ja vereen. Tulen tänne niin kauan kuin jaksan. Ja eläkeläisellähän ei muuta tekemistä olekaan, Seppälä nauraa.

Myös nuoria talkoolaisia oli mukana muun muassa erilaisissa esittelyteltoissa ja arpamyynnissä. Moni sanoi tulevansa myös ensi vuonna. Hienoa, että nuoriso alkaa kiinnostua uudelleen talkoista.

Jos talkootyö kiinnostaa, voi olla yhteydessä vaikka oman alueen yhdistyksiin ja seuroihin, joissa varmaan pääsee tekemään haluamaansa talkootyötä. Elimäen Lähiruokamessut ovat lähestulkoon talkoovoimin pystytetty messuorganisaatiota, lupien hakemista ja tiedotusta myöten.

Tervetuloa mukaan talkootyön yhteisölliseen maailmaan.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen