Palaa takaisin edelliselle sivulle

Avoimuutta kaupungin hankintoihin

Uusi hankintalaki tuo muutoksia ja mahdollisuuksia

Ulla Maria Hoikkala, 15.9.2016


Ulla Maria Hoikkala

Cloudian esittelypöytien edessä kävi kuhina, kun osallistujat halusivat tietää lisää.

Cloudian esittelypöytien edessä kävi kuhina, kun osallistujat halusivat tietää lisää.
Eduskunnan käsittelyssä on syysistuntokaudella odotettu esitys uudeksi hankintalaiksi. Moottorina on EU-direktiivin voimaan saattaminen, mutta samalla tarkoitus on myös painottaa laadun merkitystä sekä helpottaa hakumenettelyä. Yksi tavoite kansallisella tasolla on tarjouskilpailun avoimuuden parantaminen, toimivathan hankinnat elinkeinopolitiikan työkaluina.

Kouvolan kaupunki, yrittäjät, yrittäjäjärjestöt ja Kouvola Innovation avasivat uutta hankintalakia tilaisuudessa, jossa kuulijakunnassa oli noin 70 asiasta kiinnostunutta tai asiaan vihkiytynyttä yrittäjää. Kun puhutaan pienyrittäjien mahdollisuuksista päästä mukaan suurempiin tarjouskilpailuihin, on syytäkin avata laki levälleen.

Yksi asia nousi keskustelussa ja esityksissä ylitse muiden - avoimuus ja suora keskustelu. Avoimuus on kuitenkin aina kaksisuuntainen katu, jossa tieto kulkee molempiin suuntiin. Syitä avoimuuden puutteeseen on niin sysissä kuin sepissäkin eli peiliin voidaan katsoa molemmin puolin.

hankinta2

Yrityspalvelupäällikkö Leena Gardemeister ja yrittäjä Ari Puuri

 

Luulo ei ole tiedon väärtti

Kouvolan kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä painotti, että kaupunki haluaa avata portin pienyrittäjäystävällisille hankinnoille. Avoin keskustelu ja yhteistyön lisääminen yrittäjien kanssa ovat kaikkia osapuolia hyödyttäviä toimia.

Jyrkilä hymähtää olevansa itse ”rautalankamallityyppi”, joka haluaa varmistaa, että tieto menee aina perille oikeanlaisena. Joskus rautalangasta vääntää itsestäänselvyyksiä, mutta onko itsestäänselvyyksiä olemassakaan? Aina on joku, joka ymmärtää väärin tai ei ymmärrä ollenkaan.

Jyrkilä pohtii, odotetaanko kunnalta enemmän näissä asioissa - halutaanko, että vanhat hyvät ajat palaavat?
- Hankintalakia ei saada nurin, vaikka haluaisimmekin. On siis hyväksyttävä sen mukanaan tuomat muutokset prosesseihin ja pyrittävä kehittämään niistä parempaa aikaiseksi, Jyrkilä miettii.

Apuvälineitä pienyrittäjälle löytyy, jos sellaisia tarvitsee. Hankinta-asiamiehet auttavat tarjouspyyntöjen tulkkaamisessa ja tarjousten laatimisessa. Esimerkiksi Kouvolan kaupungin hankinta-osaston väki vastaa kysymyksiin, mutta Jyrkilä korostaa että kaikkiin puheluihin ei voida vastata, sillä tarjouspyyntöjä on kymmeniä.

Kouvolan kaupungin hankintakalenteriin on kirjattu kaikki avoinna olevat tarjouspyynnöt ja suunnitteilla olevat hankinnat, ennen kuin tarjouspyyntö julkaistaan. Yrittäjät kutsutaan mm. lehti-ilmoituksilla kaupungin infotilaisuuksiin tarjouspyyntöjen luonnosvaiheessa, jolloin yrittäjillä on mahdollisuus kertoa omat mielipiteensä. Yrittäjien tulee siis kuunnella herkällä korvalla ja katsoa silmällä kuin helmellä jaettavaa informaatiota.
- Toivoisin, että avoimuudella saataisiin hedelmällisempi yhteistyö aikaiseksi ja voisimme solmia luontevia kontakteja alueen yrittäjäkenttään, Jyrkilä kiteyttää.

Tähtäimessä elinvoimainen kuntasektori

Kouvolan Yrittäjien vt. puheenjohtaja Ville Helander peräänkuulutti sopua. Kouvolan elinkeinostrategian 2010-2020 mukaan Kouvolan tähtäimessä on elinvoimaisempi Kouvola, joka tuntuu vielä olevan hiukan hakusessa.
- Vanhaan takertuminen on lopetettava ja keskityttävä uuteen ja tulevaan, Helander painotti. Elinvoimaisessa Kouvolassa kaikkien on parempi elää ja toimia.

Puurin Kanalan Ari Puuri liputti voimakkaasti lähiruuan ja paikallisen tuotannon puolesta. Hän hauskuutti yleisöä kertomalla ”untuvikko”tarinan oman yrittäjäkautensa alkutaipaleelta.
- Ensi töikseni tarjosin kaupungille untuvikkoja näytettäväksi kouluissa ja päiväkodeissa. Viisi vuotta se toimi, sitten oli mietittävä uudet tuulet, Ari Puuri kertoi.

Paikallisuuden merkitys ja arvostus ovat menestyksen salaisuudet. Jos ei arvosta omia tuotteitaan ei voi menestyä.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin perusteli hankintalain tarpeellisuutta muun muassa sillä, että julkisten varojen käytön on oltava demokraattista. On siis hyväksyttävä, että asiat ja toimintakulttuuri muuttuvat molemmin puolin kateederia.

Kuntapuolella ei ole paluuta entiseen, sillä laki velvoittaa siirtämään koko tarjousprosessin sähköiseen järjestelmään vuodenvaihteessa. Yrittäjäpuolella ei ole paluuta siihen aikaan, jolloin untuvikoilla saatiin sopimuksia syntymään.

Entinen järjestelmä oli tapojensa orja ja ostettiin usein sitä, mitä ennenkin oli ostettu. Pahimmassa tapauksessa tehdään itse, eikä ymmärretä hyödyntää markkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia. Innovaatioita eli uudenlaisia tapoja tehdä asioita ei näin synny.  

Kokemuksista nimenomaan paikallisesti toimivan yrityksen työllistävästa vaikutuksesta kertoi Elementti-E Oy:n hallintojohta Kimmo Katajisto. Vaikka hankinnoissa ei voikaan suosia paikallisia yrityksiä, se kuitenkin tukee alueellista yritystoimintaa ja lisää yritysten välistä yhteistyötä.
Summa summarum - päivän anti oli kiinnostava, mutta sen sulattaminen vaatii molemmilta osapuolilta aikaa ja kärsivällisyyttä. Paljon on kysymyksiä vielä avoinna. Miten saadaan toimiva vuoropuhelu käyntiin? Miten vältetään väärinkäsitykset? Miten varmistetaan se, että molemmilla puolin kateederia faktat ovat kunnossa?

Työtä riittää vielä pitkäksi toviksi eteenpäin. Mutta avoimuuden tavoittelu hankinnoissa on aina askel positiiviseen suuntaan.


Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen