Palaa takaisin edelliselle sivulle

Vivahteita ja heijastumia Salmelassa

Vielä ehtii kesänäyttelyyn Mäntyharjulle

Ulla Maria Hoikkala, 8.8.2017


 • Ulla Maria Hoikkala

  Toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala opastaa Salmelan ryhmää.

  Toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala opastaa Salmelan ryhmää.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Yksityiskohta Essi Peltosen maalauksesta.

  Yksityiskohta Essi Peltosen maalauksesta.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Arto Paju Big Bandin solistina Pepe Ahlqvist.

  Arto Paju Big Bandin solistina Pepe Ahlqvist.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Yksityiskohta Veikko Myllerin maalatusta pronssiveistoksesta.

  Yksityiskohta Veikko Myllerin maalatusta pronssiveistoksesta.
Joka vuosi odotan innolla ja jännityksellä Taidekeskus Salmelan avautumista. Ja joka vuosi koen saman sykähdyttävän tunteen, kun astun sisään näyttelysaleihin. Millainen näyttely tänä kesänä? Mitä uutta?

Toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala on ehtymätön ideasampo. Joka vuosi hän tuo Salmelaan jotain uutta ja erilaista. Alussa oli pelkkä Salmelan päärakennus ja sitä ympäröivä puisto. Siitä on kehittynyt koko kesän ja ympäristön täyttävä kesätapahtuma. Upeasti kunnostetut huvilat, patsaspuisto, aitat, veistospuisto, kirkkokonsertit. Tuomas Hoikkala on luotsannut Salmelaa sen syntyhenkistä lähtien. Tupa on täyttynyt vuosi toisensa jälkeen. Jatkuvuutta ja uskoa tulevaisuuteen tuo Gabriel Hoikkala, joka on imenyt taiteen tuoksuja pikkupojasta lähtien isänsä rinnalla.

Tämän kesän uutuutena oli esiintymislava ja kolmipäiväinen Big Band Festivaali heinäkuun lopussa. Festivaaleilla esiintyivät muun muassa Jukka Kuoppamäki ja Rakuunasoittokunta sekä Johanna Försti, Mikael Konttinen ja Arto Paju Big Band. Big Band Festivaalin konsertit keräsivät yhteensä lähes 3 000 kuulijaa.
konsertti
Veistospuiston rauha. Laiturin nokan penkit, joilla voi levähtää ja lepuuttaa silmiään. Uimapaviljonki, josta tekee mieli pulahtaa tyyneen veteen uimaan. Silmä lepää taiteessa ja maisemassa, mieli lepää musiikissa ja hienossa, innostavassa tunnelmassa.

Talven residenssitaiteilijat ovat levittäytyneet yläkerran saleihin, alakerrassa ”sisäänheittäjänä” toimii Marjatta Tapiola kallotöillään. Niistä on tullut hänen tavaramerkkinsä. Mieleen nousee Yhdysvalloissa C.M.Russellin museo Great Fallsissa, Montanassa. C.M.Russellin tavaramerkkinä oli biisonin kallo - sitä hän käytti signeeratessaan työnsä.

tapiola

Katse kiinnittyy auringossa hohtaviin, Veikko Myllerin maalattuihin ja kiillotettuihin pronssiveistoksiin.  Niiden parissa vierähtää tovi jos toinenkin, aina löytyy uusia yksityiskohtia joita pitää katsoa tarkemmin. Kiillotettu ja maalattu pronssi on loistava oivallus. Myllerin töissä on iloa, valoa, huumoria ja tunnetta. Yksi näyttelyn suosikeistani.
myller
Toinen suosikkini on kesän nuori taiteilija Essi Peltonen. Hän etsii kasvoista ilmeitä ja tunnetiloja, tuntemuksia. Suurikokoisissa töissään Pelotnen on mennyt liki, nousst iholle ja maalannut rohkeasti levein vedoin. Kaikkien mallien silmät ovat kiinni ja tämä tuntui herättävän joissakin kävijöissä keskustelua. Miksi suljetut silmät? Ovatko nuo kyyneleitä? Työ on onnistunut, kun se herättää keskustelua.

essi peltonen

Taidemaalari Topi Ruotsalainen tunnetaan erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien kuvaajana. Salmelassa hän on luonut jännitteitä, joita ei ole. Ne syntyvät jälleen katsojien keskusteluissa. Miksi hän on yhdistänyt Vietnamin sodan tunnuskuvan napalmin polttaman tytön Ozin taikurin peltimieheen, leijonaan ja pelättiin? Mitä hän haluaa tällä rinnastuksella sanoa?

ruotsalainen

Samoin vilkasta keskustelua heråtti työ Refugees (2017) jossa Noan arkin eläimet istuivat samassa veneessä pakolaislapsen kanssa. Ruotsalaisen lavean suurpiirteinen sivellinjälki poimii luonteikkaita ja tarkkanäköisiä hetkiä ihmisolion arkisista ja usein naurettavistakin pyrkimyksistä.

ruotsalainen2


Taidekeskus Salmelan kesänäyttely 2017 on avoinna joka päivä klo 11–18 vielä sunnuntaihin 13.8. asti. Jos ei ole käynyt tutustumassa näyttelyyn, nyt on korkea aika suunnata Mäntyharjulle, sillä esillä on monipuolinen kattaus korkeatasoista taidetta. Liity lähes 31 000 Salmelassa tänä kesänä jo vierailleen joukkoon.

Ennen näyttelykauden loppua Taidekeskus Salmela haluaa tarjota kaikille 1987 syntyneille ja sitä nuoremmille ilmaisen taide-elämyksen. Tempaus järjestetään lauantaina 12.8. klo 11-18. Kaikki 0-30 vuotiaat pääsevät päivän aikana tutustumaan maksutta Taidekeskus Salmelan näyttelyihin. Salmela haluaa tuoda suomalaista nykytaidetta yhä enemmän tunnetuksi nuorille ja innostaa nuorta yleisöä tutustumaan taiteeseen. Salmelan yleisöprofiili on selkeästi uusiutumassa ja yhä useammin näyttelyissä vieraileekin nuoria ja lapsiperheitä. Päivän aikana järjestetään avoin yleisöopastus klo 14. Kierroksella pääsee tutustumaan tarkemmin kesän näyttelyn teoksiin ja taiteilijoihin.
Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen