Palaa takaisin edelliselle sivulle

Kuninkaan kanssa sotimassa

Ulla Maria Hoikkala, 16.8.2015


 • Ulla Maria Hoikkala

  Upea miljöö moninkertaistaa esityksen voiman.

  Upea miljöö moninkertaistaa esityksen voiman.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Alueen kuorot osoittivat taitonsa.

  Alueen kuorot osoittivat taitonsa.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Sotaanlähtö on rakastavaisille aina ollut vaikea paikka.

  Sotaanlähtö on rakastavaisille aina ollut vaikea paikka.
Kymijoki on toiminut Suomen ja Venäjän ja Ruotsin rajajokena. Kouvolan kylä oli Venäjän puolta ja Värälän kylä Ruotsin puolta.

Kymijoki on ollut myös Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n ja Venäjän keisarinnan Katariina II:n sotaväkien taistelujen näyttämönä vuosina 1788-1790. Kylät taistelivat toisiaan vastaan ja ystävyyssuhteet joen ylitse hankaloituivat.

Näistä aiheista kansanooppera Kustaan sodan käsikirjoittaja ja säveltäjä Jouni Sjöblom oli saanut aikaan kelpo esityksen, kun Kymijoen rannalla paukkui, jytisi, savusi ja tömisi jälleen. Värälän rauha solmittiin tasan 225 vuotta sitten ja sen kunniaksi kantaesitettiin Kustaan sota -kansanooppera perjantaina 14.8.2015.
kustaa3
Mikäpä paremmin sopisikaan esityspaikaksi, kuin Anjalan kartanon rantamiljöö, jonne oli täysin paikallisin voimin suunniteltu ja rakennettu näyttämö, katsomo ja lavasteet tälle spektaakkelille. Yhteistyön valtava voima ja hyvä talkoohenki näkyi kaikessa tekemisessä. Sääli, jos hyvin rakennettu katsomo portaineen ja penkkeineen olisi kertakäyttötavaraa.

Alueen kuoroista Elimäen Mieslaulajat, Iitin Lauluveikot, Jaalan Viihdekuoro, Joenvarren Laulajat, Kuusankosken Mieslaulajat, Myllykosken Metallimiesten kuoro ja Viihdekuoro Visiitti olivat lyöneet hynttyynsä hetkeksi yhteen ja eläytyivät kylän väeksi, ruotusotilaiksi, kasakoiksi ja venäläisiksi sotilaiksi.
kustaa2
Lähes kaksi vuotta valmisteltu esitys vaati esittäjiltä pitkäjänteisyyttä, valtavaa harjoittelua ja lujaa tahtoa. Harjoitteluaikataulun sovittaminen normaaliin päivärutiiniin, varsinkin loppuvaiheessa jolloin harjoittelutahti tiivistyi ja mittatilaustyönä tehtyjen pukujen sovitus vei oman aikansa.
kustaa10
Esityksen juonessa kulkevat mukana tutut elementit - ihmiset, rakkaus, sota, luokkaerot. Väkisin mieleen muistuivat kesän Savonlinnan Oopperajuhlien Boris Godunovin kohtaukset, joissa kansa koki samaa dramatiikkaa kuin Kustaan sodassa.

Tietty yliampuva dramatiikka leimasi esitystä aika ajoin, mutta ehkä ne loivenevat ajan ja esitysten myötä. Kantaesityksen lapsukset ja ensi-illan hermostuneisuus kuitenkin unohtuivat aikamatkalla 1700-luvun Kymenlaakson historiaan.

Kaiken kaikkiaan lopputulos oli komeaa kuultavaa.

Erityismaininnan ansaitsevat Kymenlaakson Ammattikorkeakoulun opiskelijat Sanna Peltola, Niina Skinnari, Päivi Heikkinen, Tuomas Ukkonen, Jenna Väisänen ja Carita Meriläinen, jotka pukusuunnittelija Seija Kiurun ohjauksessa suunnittelivat, toteuttivat ja valmistivat tuotannon puvustuksen. Ja onnistuivat erinomaisesti, sillä puvut olivat esityksen hienoimpia osasia. Erityisen hienoa oli, että myös orkesteri oli puvustettu ajankuvan mukaisesti.
kustaa5

Puvustajista paikalla olivat Niina Skinnari (vas.), Sanna Peltola, Jenna Väisänen ja Tuomas Ukkonen.

kustaa11

Keisarinnan puku ei kalpene suurtenkaan teattereiden puvustuksen rinnalla. Upeaa työtä.


Piia Kleimolan ohjauksessa on nähty monia hienoja, mieleenpainuvia tuotantoja. Kuusankosken Teatterin Nurmilinnut ja Tirvan kesäteatterin Tirvan Iita ovat jääneet monen mieleen. Kustaan sota jatkaa tätä mieleenpainuvien ohjausten sarjaa.

Kustaan sota tarjosi menoa ja meininkiä. Sävellysten ehkä liiankin samankaltainen poljento ja joidenkin mielestä liian runsaat tanssikohtaukset saivat keskittymisen herpaantumaan aika ajoin. Mutta mikäs oli herpaantuessa, kun osana lavastusta oli Kymijoen upea maisema. Lavastuksessa joki oli otettu hienosti huomioon, kun lavan takaseinä avautui ja joesta tuli osa näyttämöä.

Ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa jo miljöön ja paikallisten esiintyjien hienon esityksen vuoksi. Ja aina oppii uutta paikallishistoriasta.

kustaa7

Myös Kustaa III:n hevonen suoriutui esityksestä hienosti.

Kustaan sota -kansanoopperan esitykset:
ke 19.8. klo 18.00
pe 21.8. klo 18.00
la 22.8. klo 16.00
su 23.8. klo 14.00
ti 25.8. klo 18.00
to 27.8. klo 18.00
la 29.8. klo 16.00
su 30.8. klo 14.00

Liput:
Aikuiset 25 e, lapset 7-15 v. 10 e, alle 7-v. ilmaiseksi.
Ryhmät (min. 10 henkeä) 20 e/lippu.
Perhelippu 60 e (kaksi aikuista ja lapset)
Libretto 3 e

www.kustaankansanooppera.com

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen