Palaa takaisin edelliselle sivulle

Onko ruoka taidetta?

Ruoka on aina ollut läsnä taiteessa.

Ulla Maria Hoikkala, 12.4.2015


  • Ulla Maria Hoikkala

    "Silmänruokaa" -näyttelyn töitä Kuusankoskitalon gallerian näyttelyssa huhtikuun 2015 loppuun.

    "Silmänruokaa" -näyttelyn töitä Kuusankoskitalon gallerian näyttelyssa huhtikuun 2015 loppuun.


  • Ulla Maria Hoikkala

    Ruokaa vai taidetta?

    Ruokaa vai taidetta?
Ruoka on aina ollut läsnä taiteessa. Rehevät asetelmat olivat suosittu aihe 1600-luvun maalaustaiteessa. Omalaatuisella tyylillä maalannut italialainen taiteilija Giuseppe Arcimboldo kokosi maalauksensa hedelmistä ja vihanneksista ja sai aikaan teoksen, josta malli on lähes tunnistettavissa.

giuseppe
Giuseppe Arcimboldo, 1590: Vertumnus - vuodenaikojen jumala, Keisari Rudolf II:n muotokuva.


Ruuasta on tullut suosittu puheenaihe ja kuvauskohde. Sosiaalinen media on täynnä kuvia "minä ja ruoka" - kotona, ulkona, kavereiden kanssa, yksin, ravintolassa, sängyssä. Televisiokanavat suoltavat kokkiohjelmia tuutin täydeltä –Hell's Kitchen (ei maiden versioita), Hansin matkassa, Saaristoruokaa. Top Chef ja Master Chef (eri maiden versioina), Mitä tänään syötäisiin? Julkkiskokkeja Jamie Oliver, Gordon Ramsey,James Martin, Anthonyt Bourdain. Sokkokokki, Sara Chafak. Neljän tähden illallinen, Arvostele mun illallinen.Välimeri lautasella, Ruokamatkalla Intiassa - Kiinassa - Euroopassa . . .

Jotkut pitävät ruoka-annoksia jopa taiteena, mutta onko ruoka taidetta? Vai onko ruoka peräti korvannut taiteen? Tarjoavathan molemmat - sekä ruoka että taide - visuaalisia ärsykkeitä aisteillemme. Ruoka luontaisesti myös hajuaistille, mutta myös taide on tuonut omaan kenttäänsä hajut ja tuoksut.

Paljon julkisuutta sai 1990-luvun puolivälin ARS95-näyttely, jossa suurinta kohua herätti tanskalaisen Henrik Plenge Jakobsenin installaatio, jossa talouskoneet jauhoivat ihmisen eritteitä - verta, virtsaa ja spermaa.  Oliko se taidetta?

Samaa sarjaa tekee brittiläinen Jordan McKenzie, joka masturboi kankaan edessä. Lopputuloksen päälle hän ripottelee hiilipölyä, signeeraa sen ja "taideteos" on valmis. Mutta onko tämä taidetta vai jotain muuta?

Sekä taide että ruoka herättävät intohimoja ja niitä jaetaan ystävien kanssa - kenties hyvän aterian äärellä. Toisaalta taas molemmissa lajeissa on myös niitä, jotka hotkaisevat kohteensa maistamatta, näkemättä tai aistimatta mitään.
ruokataide7
Mutta onko ruoka siis taidetta? Stimuloiko se syöjää miettimään, mitä kokki on ajatellut loihtiessaan annosta? Kertooko annos tekijöidensä tunnetiloista? Onko ruoka-annoksella tarina kerrottavana?
Vaikka koristelu ja asettelu ovat taiteellisia, ruoka sinänsä ei täytä taiteen määritelmää.

Nuorten uravalinnassa ruoka ei taida olla yhtään huonompi vaihtoehto. Ruuan parissa työskentely on intohimoa, luovuutta, politiikkaa, terveyttä - joillekin jopa uskonto. Unohtamatta tietenkään kirjallisuutta - ovathan kirjamarkkinat täynnä toinen toistaan erikoisempia ruokakirjoja.

Ehkä siirrynkin kirjoittamaan omaa ruokakirjaani "Korvakuulolla kokiksi", jota olen jo vuosia suunnitellut. Pysykää kuulolla!


Ruoka taiteessa -aiheisia sivustoja:

http://www.hs.fi/ruoka/a1368644598386
http://vivas.fi/upeita-ruoasta-tehtyja-taideteoksia-katso-kuvat/

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen