Palaa takaisin edelliselle sivulle

Mattilasta maailmalle ja takaisin

"Kuusankosken Pariisitar" - Vieno Elomaan näyttely Taidemuseo Poikilossa

Ulla Maria Hoikkala, 7.3.2015


 • Ulla Maria Hoikkala

  Mattilan kodin omenatarha oli Vieno Elomaan ehtymätön ihastus.

  Mattilan kodin omenatarha oli Vieno Elomaan ehtymätön ihastus.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Vieno ELomaa - Kuusankosken pariisitar

  Vieno ELomaa - Kuusankosken pariisitar


 • Ulla Maria Hoikkala

  Näyttely on kattava läpileikkaus taiteilijan töistä.

  Näyttely on kattava läpileikkaus taiteilijan töistä.


 • Petri Jenytin, Lehtikuva 1961

  Vieno Elomaa

  Vieno Elomaa
Voikkaalta maailmanmaineeseen ponnahtaneen taiteilija Vieno Elomaan (1909-1994) maalauksia on esillä 12.4.2015 asti Kouvolan Taidemuseo Poikilossa. Pääosin yksityiskokoelmista lainattuja teoksia on esillä 125 ja tämä laajin koskaan Suomessa ollut Vieno Elomaan näyttely on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
elomaa1
Valkealassa syntynyt, mutta Voikkaan Mattilassa lapsuutensa viettänyt Vieno Elomaa eli värikkään, mielenkiintoisen ja kansainvälisen elämän - ensin sairaanhoitajana, sitten taiteilijana. Vaikka hänen uteliaisuutensa vei hänet eri puolille maailmaa, Mattilan ateljeekoti ja sen puutarhan omenapuut muodostivat hänelle kiinnekohdan koko elämän ajaksi. Hän ei koskaan väsynyt maalaamaan niitä eri vuodenaikoina. Yli 24 Pariisissa vietetyn vuoden jälkeen Elomaa palasi Mattilan kotiinsa ja piipahteli Pariisissa aika ajoin.

Poikilon näyttely on monipuolinen ja näyttävä läpileikkaus Vieno Elomaan laajaan tuotantoon. Elomaa piti itseään koloristina ja se näkyy myös näyttelytöissä. Hehkuvia, voimakkaita värejä ja maalauksia, joissa muotokieli muuntuu realismista kubistiseen. Näyttelyssä on esillä myös Elomaan luonnoslehtiöitä ja muuta taiteilijarekvisiittaa sekä valokuvia. Ääninauhalta voi kuunnella taiteilijan haastattelun vuodelta 1989.
elomaa2

Vieno Elomaan maalauksissa luonto on paljon läsnä, mikä näkyy myös Poikilon näyttelyssä. Tyylisuunnan muutoksen voi havaita  maisemakuvauksissa, jossa naturalismi ja realismi vaihtuvat kubistiseen ja jopa abstraktiin tyyliin. Kotipihalta maalattu katkennut omenapuu on hyvä esimerkki Elomaan hienovaraisia viitteitä antavasta, omintakeisesta tyylistä.
elomaa3
Euroopan viehättävät kaupunkinäkymät tuovat mieleen Paul Kleen modernit ja surrealistiset työt. Näissäkin töissä näkyy Elomaan tyylin muutos sekä väriskaalan että muotokielen suhteen. Kun vertaa alkupään värikylläisiä maisemia myöhemmin esiin tuleviin töihin, ero on kiinnostavan selkeä. Elomaa vangitsi abstrakteihin töihinsä vain hänelle itselleen tärkeitä elementtejä ja kohteen hahmottaminen voi aluksi olla vaikeaa. Siksipä joidenkin töiden äärelle täytyy palata uudelleen ja uudelleen. Vieno Elomaa vangitsi myös kotikaupunkinsa Kuusankosken kankaalle.
elomaa10

elomaa5
Magnoliapuiden kukintaan rakastunut Vieno Elomaa teki Pariisista kotinsa 24 vuoden ajaksi. Hän imi itseensä pariisilaista luovuutta, luontoa, ihmisiä, elämäntyyliä. Vaikutteita Elomaa kävi hakemassa myös muualta ja hän matkusti paljon jo sairaanhoitajan työssään - sillilaivalla Islantiin, Kongoon, sairaanhoitajavaihdossa Ruotsiin.  Taiteilijana hän kävi muun muassa Kiinassa, Meksikossa, Thaimaassa. Jokainen matka on vaikuttanut häneen voimakkaasti ja hän on vanginnut autenttisen tunnelman kankaalle, usein matkojen jälkeen.

Mielenkiintoinen oli kuvapari, joka tuntui olevan täsmälleen sama kuva mutta eri tyylilajilla toteutettu. Oliko taiteilijan muistissa sama kuva vai onko toinen kuva piirretty aiemmasta kuvasta?
elomaa6
Esimerkiksi toimiessaan Suomen Punaisen Ristin sairaanhoitajana Kongossa, hän ei saanut ottaa maalausvälineitä mukaansa. Hän kuitenkin luonnosteli jokapäiväistä elämää ja ihmisiä vihkoonsa ja maalasi työt palattuaan Suomeen.

Näyttelyn voi kiertää moneen kertaan ja aina löytyy jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä. Omakuvissa yksityiskohdat häipyvät aikaa myöten ja kuva pelkistyy - liekö Helene Scherfbeckin vaikutusta, mene ja tiedä. Vieno Elomaan joitakin töitä on verrattu myös Esko Tirrosen tyyliin, olivathan he molemmat Kuusankoskelta ja Kuusankosken Taideseuran jäseniä. Eikä taiteilijoiden tyylien lainailu toisiltaan ole muutenkaan tavatonta, kuuluuhan se osana oman tyylisuunnan etsimiseen ja löytämiseen.
elomaa4
Kouvolan Taidemuseo on erinomainen paikka Elomaan töille. Se on yhtälailla monimuotoinen, polveileva ja vaihteleva muodoiltaan. Harmi, että menossa oleva mittava remontti, huonokuntoiset seinäpinnat ja repsottavat jalkalistat vievät huomion aika ajoin pois itse näyttelystä. Mutta niiden ei pidä antaa häiritä Elomaan töistä nauttimisesta.
elomaa8

Näyttely on avoinna Kouvolan Taidemuseo Poikilossa 12.4.2015 asti.
Kouvolan Taidemuseo Poikilo
Kouvola-talo
Varuskuntakatu 11, Kouvola


Lisätietoja:

Näyttelyyn voi tutustua myös nettisovelluksen avulla.

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/189
http://www.kouvola.fi/index/tapahtumat/2015/01/92TRWzqXN.html.stx

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen