Palaa takaisin edelliselle sivulle

Graffiti - seinämaalaus - taideteos?

Kuvia on aina käytetty koristamaan seiniä.

Ulla Maria Hoikkala, 21.3.2015


  • Ulla Maria Hoikkala

    Metson ja Peräkylän kirjateos Kouvola-talon aulan remonttiseinällä.

    Metson ja Peräkylän kirjateos Kouvola-talon aulan remonttiseinällä.


  • Ulla Maria Hoikkala

    Onko graffiti taidetta vai roskaa? Vai sekä että?

    Onko graffiti taidetta vai roskaa? Vai sekä että?
Kuvia on aina käytetty koristamaan seiniä. Aikojen saatossa tämä tapa on laveerattu käsittämään myös muita materiaaleja ja pintoja.

Jo muinaisessa Pompeijissa seinät koristeltiin maalauksin, jotka voitiin luokitella graffiteiksi. Nykymuodossaan 1960-70-lukujen New Yorkin köyhien asuinalueilla eli slummeissa alkanut tyylisuuntaus miellettiin alussa vandalismina ja sitä paheksuttiin. Aikaa myöten tämä trendi levisi muihin kaupunkeihin ja maihin koristamaan syrjäisiä seiniä ja tunneleita. Nykyään graffitia pidetään modernin taiteen yhtenä osa-alueena ja parhaimmat graffitistit ovat arvostettuja taiteilijoita.
graffiti
Niin muuttuu maailma, Eskoseni. Katutaiteilijat maalaavat katujen pintaan upeita ja realistisia teoksia, jotka saavat kävelijät väistelemään olemattomia kuoppia. Katupiirustukseen tarkoitettuja liituja käytetään kotipihoilla ja katukäytävillä.

Kun puhumme näistä tyylisuuntauksista, ovatko ne töhertelyä vai taidetta? Ainakin ne herättävät voimakasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Suoja-aidat koristellaan

Rakennustyömaiden suoja-aidat ovat yleensä rumia ja harmaita. Viime vuosien aikana yhteisötaide on astunut myös tälle saralle ja suoja-aitoja on alettu koristelemaan erilaisin keinoin. Ovatko ne sitten tilataidetta vai mitä, siitä voidaan olla montaa mieltä. Mutta yhteistä niille on niiden väliaikaisuus.

Helsingissä Mannerheimintien varrella oli joitakin vuosia sitten pitkä suoja-aita, johon lisäiltiin erilaisten kulkuvälineiden kuvia, kunnes se oli lähes kokonaan peitetty. Purkamisen myötä katosi niin aita kuin sitä peittävä taideteos.

Ilmiöhän ei ole suinkaan uusi. Taiteilija ja kuvataiteen opettaja William Newman tunnetaan erityisesti suurista julkisiin paikkoihin toteutetuista seinämaalauksistaan kotikaupungissaan Washington DC:ssä, mutta myös ulkomailla. Jo 1970-luvulla Neman toteutti opiskelijoiden kanssa keskustelua herättänyttä taidetta Pennsylvania Avenuen rakennustyömailla. Opiskelijat maalasivat kadunpuolelle hyvin perinteistä taidetta, mutta Newman toteutti työmiesten iloksi aidan sisäpuolelle paljon keskustelua herättäneen alastoman naisfiguurin.

Päättäjät ja asukkaat nousivat barrikaadeille ja Newmanille annettiin kaksi vaihtoehtoa - poistaa maalaus tai peittää "strategiset kohdat". Niinpä Newman maalasi tytölle bikinit. Mutta hän maalasi ne vesiliukoisella värillä ja ensimmäisen sateen sattuessa ne liukenivat pois. Tyttö poistettiin lopulta seinältä.

Tyyli rantautui Kouvolaan

mural2
Suoja-aidan koristelutyyli on rantautunut nyt myös Kouvola-taloon. Kouvolalaiset taiteilijat Markku Metso ja Hanna Peräkylä pestattiin toteuttamaan taideteos Kouvola-talon aulan remonttiseinään.
Tovin pähkäiltyään kaksikko toteutti 14 metriä pitkälle seinälle Kouvolan pääkirjaston ja Voikkaan kirjaston poistokirjoista teoksen, joka ilahduttaa kävijöitä kevään ajan. Kun seinä puretään, katoaa myöskin teos.

Hauska, kirjoista koottu teos kannattaa käydä katsomassa vaikka kauempaakin. Hyvä idea on toteutettu luovasti ja hauskasti. Tällaisia soisi näkevän lisää myös katukuvassa, sillä niitä katsoo  paljon mieluummin kuin ankeita, likaisia aitoja.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen