Palaa takaisin edelliselle sivulle

Revittyjä merkkituotteita ja hopeisia luurankoja

Mari Kedon näyttely Kuusankoskitalon Galleriassa

Ulla Maria Hoikkala, 19.2.2015


Ulla Maria Hoikkala

Näyttely avaa kiinnostavan läpileikkauksen taiteilijan töihin.

Näyttely avaa kiinnostavan läpileikkauksen taiteilijan töihin.

Muotokuvia, installaatioita, koruja, lapikkaita  -  vahvasti luonnon ja nykyihmisen kohtaamisesta kantaa ottavan nykytaiteilijan Mari Kedon käden jälki näkyy monessa eri muodossa Kuusankoskitalon gallerian näyttelyssä "Collectionista".

Näyttelyn punaisena lankana näkyy ajan muutos ja sen myötä ihmisten arvojen muuttuminen. Nuoruuden ja kauneuden sairaalloinen ihannointi, rahan valta ja voima, kaupallisuus, ylikuluttaminen - nämä ovat niitä uusia arvoja, joiden varjolla luonto ja perinteet ovat unohtuneet.

Näyttelyssään Mari Keto tuo rahan vallan ja luonnon kohtaamisen esille  hätkähdyttävällä tavalla. Kallis merkkikäsilaukku muuntautuu ketun pyydysraudoiksi. Eläinten sarvia ympäröivät merkkilaukkujen vetoketjut ja kankaat.

"Loppuun asti - Ever after"  - antikvariaateista ja kirpputoreilta haalitut silkkiperhoset ovat saaneet uudet ruumiin,  pikkuruiset, hopeiset luurangot, kaiken katoavaisuuden symbolit, jotka luovat kiinnostavan kontrastin hennoille ja värikkäille siiville.
keto9

Enkelit ovat ikuisia, mutta satu päättyy jossain vaiheessa. Langenneet, hopeiset enkelifiguurit näyttävät ensisilmäyksellä tavallisilta enkeleiltä. Kun näitä
hopeisia koruenkeleitä  "Fractured Fables- Särkyneitä satuja" katsoo tarkemmin, huomaa että niidenkin kehot ovat luurankoja. Kaikki pikkuruiset hahmot ovat erilaisia, kaikki käsityötä. Pyristelevätkö luurangot irti enkelinsiivistä ja perhosen kehosta? Onko kauneus kuitenkin katoavaista?

Mari Keto on tämän hetken kuuma nimi suomalaisen taiteen kansainvälistyvällä kentällä. Koruseppä, nykytaiteilija, käsityöläinen. Monta taitoa on Mari Keto hankkinut uransa aikana ja lisää hamuaa. Kaikki uusi kiinnostaa.


Lapikkaita Burberrystä

keto8
Kuusankoskitalon näyttelyssä voi käydä kauhistelemassa myös kappaleiksi revittyjen kalliiden luksuslaukkujen uutta elämää. Gucci, Burberry, Vuitton - mitä kaikkea niistä onkaan tehty?

Mari Keto on opiskellut myös perinteistä suomalaista lapikkaan tekoa. Niinpä merkkikäsilaukut ovat muotoutuneet lapikkaiksi, supikkaiksi ja lipokkaiksi. Poptaiteen ja käsityötaiteen yhdistävä Keto peräänkuuluttaakin käsintehtyjen suomalaisten tuotteiden arvostusta.

"Käsintehdyt kengät ovat hienointa mitä voi olla", Mari Keto toteaaTUNNE-lehden haastattelussa.

Eikä tässä kaikki. Ylijääneet napit, nepparit ja muut hilavitkuttimet Keto on laittanut pieniin muovipalloihin, jotka on laitettu "purkka-automaatin" sisään. Mahtaisiko kahdella eurolla saada "Piece of Luxury - Palan luksusta"?


Muotokuva kuin koru

Jaalassa syntyneen, mutta vuonna 2012 kööpenhaminalaistuneen taiteilijan nimi nousi kaikkien huulille, kun hänet valittiin vuoden "Nykytaiteen ikoni" -kilpailun voittajaksi Kööpenhaminassa. Samana vuonna hän toteutti tilaustyönä Tanskan Kuningatar Margarethan muotokuvan aidoista helmistä. Tätä muotokuvaa ei valitettavasti tässä näyttelyssä nähdä.

Näyttelyn suurikokoiset akryylitimanttityöt esittävät tunnettuja julkisuuden hahmoja, jotka on totuttu näkemään ylellisessä ympäristössä ja kalliiden merkkituotteiden ympäröiminä. Paris Hilton, Britney Spears, Greta Garbo...
keto7
Suurikokoinen, sininen "Illusion - Illuusio" on koottu vanhoista, kultareunaisista posliinilautasista. Se on kannanotto tiedon katoavaisuudelle. Pilven muotoon asetellut lautaset symboloivat sitä, että kaikki tieto on nykyään pilvessä.
keto3

Jos ei tunne Mari Kedon töiden taustoja, näyttely antaa laimeahkon kuvan. Töitä on vähän, mutta kun tutustuu teosten syntyhistoriaan, niiden sisältö täyttää koko salin ja kaikki väliseinät. Näiden töiden taustana soisi tilan seinien olevan virheettömässä kunnossa.

Mari Keto: Collectionista
Kuusankoskitalon galleria  27.2.2015 asti
Kymenlaaksonkatu 1, Kuusankoski
Galleria on avoinna
ma - pe klo 11 - 19
la - su klo 12 -18

Lähteet:
www.mariketo.com
http://www.kouvola.fi/index/uutiset/2015/02/collectionista-heijastuksiaajastaonmarikedonkuusankoskitalon30-vuotisjuhlanayttely.html
http://finin.dk/mari-keto-stiller-ud-pa-rosenborg-slot/

TUNNE-lehti 1/2015

 

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen