Palaa takaisin edelliselle sivulle

Se on taas täällä - kesäteatteri!

Kesäteatterikausi on alkamassa - ovatko vatsalihakset valmiina?

Ulla Maria Hoikkala, 18.5.2014


  • Ulla Maria Hoikkala

    Kesäteatterit katon alla.

    Kesäteatterit katon alla.


  • Ulla Maria Hoikkala

    Aiheet vaihtelevat, mutta naurattavat aina.

    Aiheet vaihtelevat, mutta naurattavat aina.
Suomalainen kesäteatteri on kautta aikojen repinyt hupia viinasta, politiikasta ja rakkaudesta. Kulunut talvikausi on jälleen ollut tällä rintamalla varsin vilkas, joten materiaalia on yllin kyllin tarjolla.

Suomalainen pitää sinnikkäästi kiinni kesälomakaudestaan juhannuksesta elokuun puoliväliin. Kun muu Eurooppa lomailee pääasiallisesti elokuussa, Suomen suosituin lomakuukausi on edelleen heinäkuu, jolloin keskimäärin neljä kymmenestä työntekijästä on lomalla. "Eurooppalaisuus" alkaa tosin nostaa päätään ja elokuussa lomalla olevien määrä on kasvanut viimeisten  vuosien aikana. 

Kesään kuuluu erottamattomana osana kesäteatteri, jonka perinne Suomessa on varsin erityinen. Suomi on maailman kärkimaita kesäteatterien määrässä asukaslukuun suhteutettuna. 

Lähes jokaisesta kylästä, niemen notkosta ja saarelmasta löytyy harrastajavoimin toimiva kesäteatteriryhmä, joka intomielisesti suunnittelee ja harjoittaa esityksiä. Vakiintuneita ryhmiä on nelisensataa, mutta tarkkaa lukua pystyy tuskin kukaan antamaan. Kolmisensataa valmistaa vuosittain esityksen kesäksi, arvioi Teatterin tiedotuskeskus. Ammattivetoisia kesäteattereitakin löytyy, mutta niiden määrä on vain parikymmentä.

Vuoden 2013 arvioidut kävijämäärät Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan olivat vajaat 700 000 kävijää. Tämän pohjalta voi laskea, että kesällä 2013 rapiat miljoona suomalaista kävi katsomassa kesäteatteriesityksen. Vastaava luku ammattiteattereissa oli 480 eri esitystä ja vajaa nelisen miljoonaa katsojaa. Ei siis huono saldo harrastustoiminnasta.

Kulttuurimatkailua yli rajojen


teatteri iso4
Kotimaan kesälomamatkailun myötä yhä useampi käy katsomassa esityksiä eri puolilla Suomea Rovaniemeltä Hankoon ja Ilomantsista Ahvenanmaalle. Ohjelmistovalinnalla on erittäin suuri merkitys siinä, mihin matkataan katsomaan ja mihin pysähdytään esityksiä. Hyvä valinta takaa menestyksen myös kauempaa tulevien keskuudessa.

Kesäteatteriesitysten kestosuosikkeja ovat olleet originellieja kylähulluja esittelevät näytelmät, kuten Aapelin Siunattu hulluus (myös kesän 2014 esitetyin klassikko)  ja Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen Tankki täyteen. Kotimaisuus on muutenkin ollut valttia kesäteatteriesitysten ohjelmavalinnassa. Hannu Salaman Juhannustanssit on kaivettu esiin kassakaapista ja sovitettu kesäteatterien lavalle. Viime vuosien suosikkilistalle on noussut Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja.

Muutama vuosi sitten tulivat suomalaisten legendojen ympärille rakennetut elämänkerralliset esitykset - Rauli "Badding" Somerjoki, Laila Kinnunen, Tauno Palo...  Tänä kesänä lavalle nousevat ainakin Remu & The Hurriganes, Matti ja Teppo sekä Topi Sorsakoski.
 
Lasten kestosuosikkeja ovat myös tänä kesänä Ronja ryövärintytär, Heinähattu, Vilttitossu ja Robensin veljeksit sekä tietysti Pertsa ja Kilu. Adalminan helmi on kaivettu naftaliinista ainakin Porvoossa.

Aihevalikoimassa on yhä useammin myös poliittisia satiireja talven ja kevään tapahtumista. Paikkakuntakohtaiset "julkimot" eivät aina avaudu vieraspaikkakuntalaisille katsojille, mutta hersyvää sanailua saa yleensä koko rahan edestä. Valtakunnan politiikan helmiä on myös viljelty runsaasti - ja aineistopankki on ehtymätön vuodesta toiseen.

Riihimäellä on jo useana vuonna esitetty kesärevyy satiirin keinoin. Joitakin vuosia sitten tekstin lähtökohdaksi oli löydetty suomalainen lööppilehdistö. Sirpalemaisesti toteutettu sketsisarja oli lyhyttä ja ytimekästä sanailua, joka upposi katsojiin kuin häkä ja synnytti äänekkäitä nauruaaltoja. Esitys otti yleisönsä juuri nasevan tekstin ja loistavien esiintyjien ansiosta.

Viime aikaisten lööppien valossa kesästä 2014 on tulossa ennätyskiinnostava, sen verran tuhtia tavaraa on tarjolla.

Metsän siimeksestä keskelle kaupunkia

Myös kesäteattereiden esityspaikat ovat monipuolistuneet. Metsän reunassa olevat puupenkit ja taivas kattona ovat yhä useammin vaihtuneet katetuiksi katsomoiksi, jopa keskellä kaupunkia. Kulttuuritalojen yhteyteen on rakennettu ulkokatsomoita, joita myös kesäteatterit hyödyntävät. Näin on esimerkiksi Kuusankoskella, jossa joen rantatöyrylle on rakennettu esiintymislava niin teatteri- kuin musiikkiesityksille.

Ravintolat ovat auliisti avanneet ovensa ja tilansa näytelmällisille esityksille. Kotkan ravintola Kairo on legendaarinen musikaalien pitopaikka. Riihimäellä Daddy's Pub on jo useana vuonna vetänyt terassin täyteen ilta illan jälkeen.

Kakkaa täysille katsomoille

Oulun teatteri on innoittanut kesäteatteriien käsikirjoittajia. Kukapa olisi uskonut, että Oulussa vuoden 1987 Jumalan teatterin kakkapurkauksen jälkeen tuo samainen aines kutkuttaisi nauruhermoja kesällä 2009. Kuhmoisten kesäteatterin ohjelmavalinta oli Raimo Suurosen käsikirjoittama kolmas Mooses-sarjan näytelmä "Mooseksen pontikkapisnes". Mooses nimittäin keksi tehdä pontikkaa pikkulan alustan ehtymättömästä raaka-aineesta. Ja hyvin tuntui maistuvan pahaa-aavistamattomille ostajille.


Mielenkiinnolla jäämme odottamaan Oulun teatterin uusinta kohunäytelmää, jossa yleisö riisutaan alasti. Ensi kesänä on siis tiedossa ehkä Alastoman Mooseksen seikkailut. Alastomuushan on tänä kesänä muotia edelleen myös Aatamin puvussa ja vähän Eevankin.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen