Palaa takaisin edelliselle sivulle

Suuren maailman tyyliin

Ulla Maria Hoikkala, 24.11.2018


  • Ulla Maria Hoikkala

    Total Wine -tukkukauppoja on yli 130 Yhdysvalloissa.

    Total Wine -tukkukauppoja on yli 130 Yhdysvalloissa.


  • Ulla Maria Hoikkala

    Viinin ja oluen maisteluun voi osallistua myymälöissä tiettyinä aikoina myymälän aukioloaikoina.

    Viinin ja oluen maisteluun voi osallistua myymälöissä tiettyinä aikoina myymälän aukioloaikoina.
”Viinin historia sai alkunsa varhaisimpien tunnettujen todisteiden mukaan Iranista ja Kaukasuksen seuduilta noin 7000 vuotta sitten. Eurooppaan viinin viljely levisi antiikin aikoina. Euroopan ulkopuolelle, kuten Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan ja Australiaan, viininviljely alkoi levitä löytöretkien myötä 1500-luvulta alkaen.”
- Wikipedia-

Yhdysvallat on tällä hetkellä maailman neljänneksi suurin viinin tuottaja, jonka viinistä 90 prosenttia tehdään Kaliforniassa Napan ja Sonoman alueilla. Onpa siellä yksi suomalaiset juuret omaava viinitilakin vuodelta 1879, jolloin suomalainen merikapteeni Gustave Niebaum osti tilan ja perusti sinne Inglenook -viinitilan.

Francis Ford Coppola ja vaimonsa Eleanor ostivat vuonna 1975 Niebaumin viktoriaanisen talon ja sitä ympäröivän viinitilan. Coppola yhdisti kaksi alkuperäistä Inglenook-merkkiä. Viinitila sai nimekseen Rubicon vuonna 2006, mutta vuonna 2011 tila nimettiin uudelleen Inglenookiksi.

Veljesten visio toteutui

total3

Varsinkin Pohjois-Amerikan syvä keskilänsi ja etelävaltiot mielletään enemmänkin viski- ja olutkulttuurin tyyssijoiksi, jossa viinejä ei juurikaan arvosteta saati nautita. Tätä mielikuvaa ovat elokuvat hanakasti vahvistaneet.

Nämä mielikuvat saavat kyytiä, kun katsoo tämän päivän amerikkalaisten janoa lisätä viinitietouttaan. Vuonna 1991 kaksi veljestä - David Trone ja Robert Trone - perusti ensimmäisen Total Wine -liikkeen Delawaren osavaltioon. Heillä oli visio, jossa he halusivat tarjota asiakkailleen parasta laatua, parhaan valikoiman parhaaseen hintaan ja he uskoivat sen menestyvän.

Eivätkä he olleet väärässä. Total Wine on Yhdysvaltojen suurin yksityinen jälleenmyyjä, jolla on maan laajuisesti yli 130 supermyymälää.

Muun muassa San Antoniossa, Teksasissa, on useita Total Wine -tukkukauppoja, joissa on tarjolla 8000 viinilaatua, 3000 erilaista alkoholimerkkiä ja 2500 olutmerkkiä.

Lisäksi myymälöissä on kaikkea mahdollista alkoholiin liittyvää taivaan ja maan välillä. Sikarin polttajille on oma pesäkolonsa, jossa he voivat valita itselleen mieluisan, juuri oikeanlaisessa lämpötilassa säilytetyn tupruteltavan.
total6
Suomalaiseen alkoholimonopoliin tottuneena kuljin käytäviä silmät pyöreinä ja pää pyöri kuin hyrrä puolelta toiselle. Kaikki siististi järjestyksessä lajeittain - valkoviinit, punaviinit, kuohuviinit, samppanjat, oluet, viskit, vodkat ja muut maittain järjestettynä. Hyllymetreittäin lattiasta kattoon.

Hyllyjen välissä kulki pieniä trukkeja, jotka nostivat laatikoita hyllyjen päälle varastoon - ja taas alas hyllyjen täyttöä varten.

Nykäisin hihasta yhtä työntekijää ja Rachel ystävällisesti auttoi meitä löytämään haluamamme  ja kertoi samalla yhtiön toiminnasta ja toimintafilosofiasta. Yhtiö kutsuukin työntekijöitään enemmän viinioppaiksi kuin myyjiksi. Työpaikka kun ei irtoa pelkällä hakemuksella - hakijan on osoitettava viinitietämyksensä.
total5
Kaikki työntekijät käyvät läpi perusteellisen 150 tunnin peruskurssin viineistä ja sen jälkeen saavat lisäkoulutusta osallistumalla tuottajien seminaareihin.

Total Wine osallistuu myös ympäröivän yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämiseen luovuttamalla muun muassa maksutonta kokoustilaa yhteisöille ja järjestöille sekä jakamalla avustuksina. Esimerkiksi vuonna 2014 yhtiö antoi lähes 6000 paikalliselle järjestölle yli 5.3 miljoonaa dollaria avustuksina ja lahjoituksina.

Asiakkaiden koulutus tärkeää

Total Wine antaa asiakkailleen koulutusta kaikkien juomien historiasta ja taustasta. Se järjestää viikonloppuisin avoimia tastingejä myymälöissä muun muassa viineille ja oluille. Olisipa mukavaa, jos suomalaisissa Alkoissakin olisi oma tastingpöytä, jossa kuka tahansa voi saada lisäoppia viineistä ja oluista.
total2
Jos haluaa syvällisempää tietoa viineistä, rypäleistä, valmistuksesta jne, voi ilmoittautua viinikursseille, joilla tutustutetaan niin ”vanhan maailman” viineihin kuin uusiin tuottajiin eri puolella maailmaa.

Total Wine järjestää näitä kursseja säännöllisesti ja kuka tahansa voi ilmoittautua. Haluatko oppia tuntemaan Bordeaux-viinit paremmin? Haluatko tehdä lähempää tuttavuutta Napa-laakson viineihin? Tai kenties tietää enemmän Sideways-elokuvan viineistä? Ilmoittaudu kurssille. Kaikelle löytyy oma kurssinsa ja jos ei löydy, järjestetään.

Kursseja myös viskin ja oluen nauttimiseen

total4
Jos kuvittelit, että oluen juominen on pelkkää raksautusta olet väärässä. Oluen maistelussa on samat elkeet kuin viinin maistelussa. Katsotaan väriä, tarkkaillaan kuohuja, työnnetään nokka rohkeasti lasiin ja tuoksutellaan aromeja. Sitten arvioidaan makuja, maiskutellaan ja syljetään - tuntuuko tutulta?

Tequila on Meksikon suosituin juoma ja sen ehkä tunnetuimman johdannaisen Margaritan tärkein aineisosa. Total Wine opettaa, että tequilan tuotannon saloihin. Kurssilla käydään läpi eri lajit ja vaihtoehdot edullisista huippukalliisiin maistelujuomiin.

Summa summarum - mieletön kokemus.

Lisätietoja:
https://www.totalwine.com/

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen