Palaa takaisin edelliselle sivulle

Malja satavuotiaalle Suomelle

Ulla Maria Hoikkala, 28.10.2017


  • Ulla Maria Hoikkala

    Ch. Carsin on yksi virallisista Suomi Finland 100 -viinitaloista.

    Ch. Carsin on yksi virallisista Suomi Finland 100 -viinitaloista.


  • Ulla Maria Hoikkala

    Onnea Suomelle Italiasta on epävirallinen juhlaviini.

    Onnea Suomelle Italiasta on epävirallinen juhlaviini.
Suomen juhlavuosi lähestyy loppuaan, mutta juhlavuoden juomat tekevät kauppansa edelleen. Itse olen maistellut sekä virallisia että epävirallisia juhlavuoden viinejä pitkin vuotta - viinejä, kuohuviinejä, samppanjaa,  konjakkia, viskiä, likööriä, olutta, vodkaa… .Juuri kun luulin, että kaikki on maisteltu, taas tupsahti uusi markkinoille.

juomahylly

Viinien virallisesta juhlavuosiasemasta kertoo Suomi Finland 100 -merkki pullon kaulassa. Yritykset ovat voineet hakea Suomi 100 -tunnusta itselleen tai tuotteilleen, jos niissä on juhlavuoden teemaan ”Yhdessä” liittyviä ominaisuuksia, eli tuote tai sen tarina liittyy merkittävällä tavalla suomalaisuuteen ja yhdessä tekemiseen.
etiketti
Alkuvuodesta julkistettiin myös juhlajuomien lista ja kaikkien yllätykseksi joukkoon mahtui myös Vana Tallinn, jonka etiketissä lukee ”Suomen juhlavuoden kunniaksi”. 

Moneen makuun

Makumaailmahan on tunnetusti moninainen - niin on monta miestä ja naista kuin on mieltä. Vai oliko se päinvastoin. Niinpä myös Suomi100-viineissä - ne ovat kiinnostava katselmus niihin makunystyröihin, joilla viinejä on valittu. Olivat juomat virallisia tai epävirallisia, joukossa on erinomaisia valintoja, jotka toivottavasti säilyvät valikoimissa myös juhlavuoden jälkeen. Joukkoon mahtuu myös melko tavanomaisia lipittelyjuomia, joiden soisi poistuvan valikoimista jo vaikka ennen juhlavuoden päättymistä.

Reilun kaupan espanjalainen Oodi Vapaudelle Cava Jaume Serra Semi Seco valloitti makunystyräni heti ensi siemailulla, vaikka ehdoton ykkösjuomani on kuiva kuohuviini tai samppanja. Niinpä vappujuomana oli pari laatikollista tätä valloittavaa vapausjuiomaa - vaikka joukossa oli myös miehiä. Jäillä terästettynä juoma on erinomainen janojuoma sellaisenaan. Sarjan eteläafrikkalainen Chenin Blanc -valkoviini kultaisessa pullossa ei ole huono valinta sekään.

vappujuomat

Etiketeissä sen sanoma

etiketti2

Joku viiniasiantuntija on joskus sanonut, että mitä kauniimpi ja näyttävämpi etiketti, sitä huonompi pullon sisältö. Tämä pitää usein paikkansa, mutta ei toki aina. Suomea juhlistavien viinien etiketit ovat moninaiset ja moni-ilmeiset. On pelkistettyä, perinteistä, eläinkuoseja, ihmishahmoja jne.

Suomalainen muotitaiteilija Katri Niskanen on suunnitellut etiketit Oodi Vapaudelle -pulloihin. Etiketissä kerrotaan vahva tarina suomalaisesta naisesta.
Hän luonnosteli naishahmon kunkin itsenäisyyden ajan vuosikymmenelle. Muotipiirrokset kertovat paitsi ajan hengen muuttumisesta tasavaltamme eri vuosikymmeninä, myös naisen aseman kehityksestä itsenäisyyden aikana.

Etiketissä kerrotaan vahva tarina suomalaisesta naisesta ja tämän tiestä tasa-arvoon. Tarinoita kuvittavat muotisuunnittelija Katri Niskasen elegantit muotipiirrokset, jotka ilmentävät niin tyylin, ajan hengen kuin naisen asemankin muutosta.
etiketti3
Juhlavuoden virallisia viinejä koristavat Tove Janssonin vuonna 1947 maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa. Alun perin Helsingin kaupungintalon ruokasaliin maalaamillaan värikkäillä freskoilla Jansson halusi kuvata ’joie de vivreä’, elämäniloa, jota kaivattiin sodasta toipuvassa maassa.

Näitä alkuperäisiä teoksia voi tänä päivänä käydä ihailemassa Helsingin Taidemuseossa (HAM).

Muun muassa näitä juhlaviinejä maistelin:
Viralliset
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc - kelpo viini
Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge - kelpo viimi
Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut - oivallinen samppanja
Blanc de Carsin Suomi Finland 100 2014  - kevyt, minusta mitäänsanomaton
Rouge de Carsin Suomi Finland 100 2014 - toimii oikean ruokavalinnan kanssa

Epäviralliset
Oodi Vapaudelle Cava Jaume Serra Semi Seco - erinomainen
Oodi Vapaudelle Chenin Blanc -valkoviini - erinomainen
Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2017 - hyvä
Onnea Suomelle Italiasta Organic Primitivo 2015 - makeahko, luomuviini

Viiniseuran maistiaiset

Myös Kymijokilaakson Viiniseura maisteli suomalaisia juhlajuomia syyskuisessa tasting-illassaan. Mukaan valikoitui viisi juhlajuomaa, joista osa oli virallisia ja osa epävirallisia.

Maistelujärjestyksellä on suuri vaikutus lopputulokseen, niin myös näiden juomien kohdalla. Ensimmäiseksi maisteltu kuiva samppanja Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut veti pisimmän korren yleisöäänestyksessä. Toiseksi sijoitettu Oodi Vapaudelle jäi piirun verran hapokkaan samppanjan varjoon, mutta oli kovasti pidetty myös tässä joukossa.

Kymijokilaakson Viiniseura on vapaamuotoinen seura, joka toimii Kouvolassa, mutta jäseniä on myös muualta Suomesta. Seura toimii aktiivisesti ja vuodessa pidetään 4-6 tasting-iltaa. Viinimatkat ovat myös suosittuja ja vierailuja onkin tehty Euroopan viinimaihin - mm. Alsacen viinitie Ranskassa on kuljettu päästä päähän.

Helmikuussa 2018 Kymijokilaakson Viiniseura viettää 25-vuotisjuhlia.

Maistellut viinit:
1. Bernard-Massard Kuulea Suomi 100 vuotta.
2. Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut.
3. Jaume Serra Oodi Vapaudelle Cava Semi Seco.
4. Blanc de Carsin Suomi Finland 100 2016.
5. Winw Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge 2014.

maistellut

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen