Palaa takaisin edelliselle sivulle

"Nokka reilusti lasiin"

Kymijokilaakson Viiniseura toiminut jo yli 20 vuotta

Ulla Maria Hoikkala, 7.12.2015


 • Ulla Maria Hoikkala

  Kymijokilaakson Viiniseuran jäsentiedote on toiminut seuran tiedotuskanavana ja koossa pitävänä voimana.

  Kymijokilaakson Viiniseuran jäsentiedote on toiminut seuran tiedotuskanavana ja koossa pitävänä voimana.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Maisteltuja viinejä on satoja, joukossa samppanjat ja kuohuviinit.

  Maisteltuja viinejä on satoja, joukossa samppanjat ja kuohuviinit.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Seura on tehnyt ulkomaille suuntautuneita matkoja, joiden aikana on tutustuttu viinintuottajiin ja valmistusmenetelmiin. Tässä kuva Portugalin Porton viiniviljelmiltä.

  Seura on tehnyt ulkomaille suuntautuneita matkoja, joiden aikana on tutustuttu viinintuottajiin ja valmistusmenetelmiin. Tässä kuva Portugalin Porton viiniviljelmiltä.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Kymijokilaakson Viiniseuran 20-vuotisjuhliin koottiin seuran toiminnasta julkaisu, joka valottaa toimintaa ja sen kehittymistä perustamisvuodesta lähtien.

  Kymijokilaakson Viiniseuran 20-vuotisjuhliin koottiin seuran toiminnasta julkaisu, joka valottaa toimintaa ja sen kehittymistä perustamisvuodesta lähtien.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Viinin "jalat".

  Viinin "jalat".
Kun Suomi kirvisteli edellisen syvän laman kourissa 1990-luvun alussa, pohjoisessa Kymenlaaksossa virisi halu löytää jotain iloa muutoin niin ankeaan elämään.

Viini oli tuolloin saamassa suurempaa suosiota kansan keskuudessa, kun se aiemmin oli mielletty suljettujen pienten piirien "salatieteeksi". 

Kouvolalaiset Niko ja Sirkku Niemi sekä Jari ja Aija Simola kiinnostuivat viineistä ja mieleen nousi ajatus viiniseuran perustamisesta. Miten saattaa yhteen viinistä kiinnostuneita ihmisiä ja tarjota heille foorumi viinitietouden lisäämiseen?
perustajat

Viiniseuran perustajajäseniä vas. Aija ja Jari Simola ja Sirkku ja Niko Niemi Kymijokilaakson Viiniseuran 10-vuotisjuhlassa vuonna 2003.


"Kutsumme Sinut ensimmäiseen Kymijokilaakson Viiniseuran viini-iltaan keskiviikkona 31.3.1993 klo 19 alkaen Hotelli Sommelon Viira-kabinettiin."

Näillä sanoilla alkoi Kymijokilaakson Viiniseuran taival. Tilaisuudessa oli mukana 28 innokasta viinin ystävää - osa heistä edelleen seuran jäseniä. Toiminta oli vapaamuotoista ja perustui vapaaehtoiseen talkootyöhön.

1990-luvun puolivälissä seurassa virisi keskustelu toiminnan järjestäytymisestä. Yhtenä vaihtoehtona oli mennä mukaan Munskänkarna –viiniyhteisöön  ja heidän edustajansa kävikin esittelemässä maailman suurimman viiniseuran toimintaa. Kymijokilaakson viiniseura päätti kuitenkin pysyä "itsellisenä" ja vaapamuotoisena ja tuo päätös on osoittautunut vuosien myötä hyväksi.

Toiminnan runko on edelleen sama kuin reilut  20 vuotta  sitten, joskin jäsenmäärä on moninkertaistunut alkuvuosista - jäseniä on tällä hetkellä parisataa. Pääpaino on viinitietouden lisääminen ja syventäminen sekä rypäleiden tunnistaminen, ja tutustuminen viininvalmistajiin ja maahantuojiin.

Vuosien aikana viiniseuralaiset ovat oppineet maistelun ja haistelun salat, he ovat maistelleet oikeita viinejä vääristä laseista ja maistelleet viinejä sokkona ja avoimesti. Miltä maistuu samppanja suklaan tai juuston kanssa? Tai portviini suklaan kanssa? Miten huulipuna vaikuttaa tastingiin? Syljetäänkö vai ei ja milloin?

viiniseura9

Tilaisuuksiin on kutsuttu asiantuntijoita ja vieraina ovat olleet muun muassa Suomen ensimmäinen Master of Wine Essi Avellan, joka esitteli samppanjoita yli 100-päiselle yleisölle. Muita asiantuntijoita ovat olleet muun muassa Juha Berglund, Heikki Remes sekä ympäri maailmaa viinejä arvioimassa käynyt, Pariisissa asuva toimittaja Tuulikki Muller. Myös oman seuran jäsenten keskuudessa on asiantuntijoita ja heidän asiantuntemustaan on mieluusti käytetty kun se on heille sopinut.

Toiminta vetäjän näköistä

Niko Niemi toimi ensimmäisenä vetäjänä ja hän luovutti vetovastuun Jussi Sistoselle vuonna 2000. Toiminta monipuolistui ja kun Sistonen luovutti vetovastuun Jari Simolalle vuonna 2002, mukaan tuli vahvasti jäsenten sitouttaminen toimintaan.

Jari Simolan myötä toimintaan tuli mukaan myös leikkimielinen kesätapahtuma Viiniä&Golfia Kuusankosken Eerolan golfkentällä. Golfaajat pelaavat "Kymijokilaakson golfmestarin" tittelistä ja illalla palkitaan voittajat, nautitaan yhdessäolosta, hyvästä ruuasta ja tastingistä.

viiniseura8
Tapaamisten yhteyteen on usein laadittu myös leikkimielinen viinivisailu, joka on erinomainen  tapa lisätä viinitietoutta. Kysymykset liittyvät aina tavalla tai toisella viiniin ja viinimatkoilta saatuun tietouteen.

Kun Jari Simola luovutti vetovastuun nykyiselle viini-isännälle, myös seurassa alusta asti toimineelle Timo Sillanpäälle, seuran toiminta oli vakiintunutta ja vahvaa. Sillanpään mukana on tullut erilainen ote toteuttaa tastingejä ja viihteellinen Julkkisviinigaala sekä WineSoap ovat ilahduttaneet uuden viinin päivää jo pari vuotta.

20vuotias

Seuran 20-vuotisjuhlia vietettiin Hotelli Vaakunassa Kouvolassa ja tastingin piti Juha Berglund.


Vuodesta 2002 Kymijokilaakson Viiniseura on julkaissut 4-6 kertaa vuodessa ilmestyvää jäsentiedotetta Rypälettä, joka on toiminut koossapitävänä voimana. Rypäle on välittänyt tietoutta tulevasta ja menneestä, sekä ennen kaikkea viinitietoutta, sillä jokainen tiedote on pitänyt sisällään viiniin ja viinin tuottamiseen liittyvän artikkelin. Ulla Maria Hoikkala toimitti Rypälettä 13 vuotta ja nyt se on siirtynyt uusiin käsiin, kun Aino Lintunen otti toimitustehtävän vastaan.


Monipuolista toimintaa

Ulkomaan viinitilavierailuista on tullut kiinteä osa seuran vuotuista ohjelmatarjontaa. Vaikka jo heti toiminnan alkuvuosina 1993 tehtiin matka Tallinnaan, sitä seurasi kymmenen vuoden tauko, sillä seuraava matka tehtiin vasta vuonna 2004 Tukholmaan. Sen jälkeen yhteisiä matkoja on tehty muun muassa Ranskan Alsacen viinitielle, Espanjan Priatoren punaviinialueelle, Italian Venetoon ja Piemonteen, Unkariin, Madeiralle ja Itävaltaan. Ja tietysti jäsenet ovat matkailleet yksityisesti eri viinialueilla ja tuoneet sieltä tietoutta seuraan.


Viimeisin matka tehtiin vuoden 2015 syyskuussa Portugalin Porton viinialueelle, jossa tutustuttiin muun muassa Port-viinien tuottajiin. Matkat ovat aina antoisia ja mukaan lähtee aimo annos viinitietoutta.

viiniseura14


Tastingmatkoja on laajennettu käsittämään myös epätyypilliset kohteet - näistä viimeisin oli Ortodoksinen kulttuurikeskus Sofia Helsingin Vuosaaressa, jossa seura vieraili keväällä 2015 Metropoliitta Ambrosiuksen vieraana tutustumassa kirkollisiin viineihin.

sofia

Viiniseuralaisia Metropoliitta Ambrosiuksen kanssa Kulttuurikeskus Sofiassa.


Uuden viinin päivän jatkojalostaminen

Suomeenkin on viime vuosina rantautunut Uuden Viinin Päivä ja Kymijokilaakson Viiniseura on halunnut juhlistaa tuota päivää - marraskuun kolmas torstai. Ensimmäiset vuodet järjestettiin perinteinen tasting, jossa tutustuttiin uuden viinin väriin, tuoksuun ja makuun.
viiniseura12

Vuonna 2014 päädyttiin toisenlaiseen ratkaisuun - seura päätti järjestää viinigaalan, jossa valittiin paras julkkisviini. Tilaisuuden järjestelyvastuu jaettiin työryhmälle, joka valitsi viinit ja organisoi ohjelman. Viinien esittelijät velvoitettiin pukeutumaan viinin luonteen mukaisesti. Niinpä vuoden 2014 Uuden Viinin Päivänä viiniseurassa vierailivat mm. Elvis, The 69 Eyes, KISS, Sibelius ja Nightwish.

viiniseura4
Vuoden 2015 Uuden Viinin Päivänä oli viimeisin aluevaltaus, kun Kymijokilaakson Viiniseura esitti ensimmäisen WineSoap-esityksen Septamerone - Seitsemän kuolemansyntiä. Esitystä hiottiin työryhmän parissa ja muutamat "harkat" maisteluineen piti vetää ennen H-hetkeä. Esiintyjät olivat pukeutuneet roolihahmojen mukaisiin asuihin - ahneus, kateus, himo, laiskuus, ylensyönti, ylpeys ja viha. Menestys oli taattu.

viiniseura2

Viinin maistelun ei siis todellakaan tarvitse olla ryppyotsaista - viiniä voi maistella myös naurunpyrähdysten ohella.

Juhlavuoden kunniaksi vuonna 2013 viiniseura toteutti juhlajulkaisun, joka oli samalla katsaus toimintaan ja sen kehittymiseen vuosikymmenten aikana.

Teksti ja kuvat ©  Ulla Maria Hoikkala, Outi Kristiina Hoikkala

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen