Palaa takaisin edelliselle sivulle

Julkkisviinejä ja etikettejä

Julkkisten nimissä valmistetaan yhä useampia viinejä

Ulla Maria Hoikkala, 18.5.2014


 • Ulla Maria Hoikkala

  Julkkisviinit ovat pop

  Julkkisviinit ovat pop


 • Ulla Maria Hoikkala

  Planet Hollywood toimii vahvasti Las Vegasissa.

  Planet Hollywood toimii vahvasti Las Vegasissa.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Tähtien rooliasuja ja rekvisiittaa on esillä kaikissa huoneissa.

  Tähtien rooliasuja ja rekvisiittaa on esillä kaikissa huoneissa.


 • Ulla Maria Hoikkala
Viime vuosina on virinnyt uudenlainen viinikulttuuri - viihdealan tahdet, urheilijat ja muut julkkikset ovat antautuneet viinien vietäväksi. Kuka ostamalla oman viinitilan, kuka antamalla nimensä viinille.

Hyvin usein ratsastetaan ennemminkin nimellä kuin laadulla. Viineistä puuttuu potku ja ne ovat usein kauniiden etikettien varjossa ratsastavia mitäänsanomattomuuksia. Joukkoon mahtuu myös onnistuneita kokeiluja, jotka jättävät muistijäljen maistamisesta.

Ilmiöhän on tuttu myös muilla aloilla - parfyymit, vaatesuunnittelijat, alusvaatemallistot, ruokareseptit - aiheitahan riittää. Entinen tennistähti Björn Borg suunnittelee alusvaatteita, Elizabeth Taylor lanseerasi oman parfyymin jne.  Nimi ratkaisee - ja ennen kaikkea myy tai sitten ei.

Olen matkoillani törmännyt erilaisiin julkkisten lanseeraamiin tuotteisiin viineistä ravintoloihin, alusvaatteista taloihin. Kyllä, taloihin. Tosin kyseessä ei ole tämänpäivän julkkis vaan Yhdysvaltojen entinen presidentti Thomas Jefferson, joka suunnitteli ja rakennutti Monticello-taloaan ja sitä ympäröivää puutarhaa yli neljäkymmentä vuotta.

Kohde on ehdottomasti käymisen arvoinen, jos matkaa Yhdysvaltojen itärannikolle Virginian osavaltioon tai lähistölle. Toukokuussa Monticellossa järjestetään vuotuinen viinifestivaali,  http://www.monticello.org/site/visit/events/wine-festival-monticello jossa voi yhdistää talon ja viinin.

Ravintoloita tulee ja menee

Kuten meillä Suomessa, myös muualla maailmassa ravintoloita nousee ja kuolee kuten sieniä sateella. Jos on pari vuotta käymättä vaikkapa Helsingissä, tutut nimet ovat kadonneet ja tilalla jotain aivan muuta.

Näyttelijä Kevin Kostner oli mukana Los Angelesin kupeessa Pasadenassa sijaitsevassa Twin Palms -ravintolassa. Nimensä ravintola sai kahdesta palmusta, jonka ympärille ravintola rakennettiin.  Sittemmin Kostner luopui osuudestaan ja sittemmin ravintola suljettiin. Nyt ravintola on avattu uudelleen entistä ehompana.

Yksi myös Suomessa pyrähtänyt julkkisravintola oli menneiden vuosien Planet Hollywood Helsingissä. Omistajakaarti oli komea ja tähdet ravasivat Suomessa tämän tästä. Mutta ravintolan elinkaari Suomessa jäi lyhyeksi kuin kanan lento. Ketju aloitti toimintansa New Yorkissa syksyllä 1991 ja osakkeita merkitsivät mm. Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Sylvester Stallone ja Demi Moore.

viini1

Yhdysvalloissa Planet Hollywood toimii edelleen sekä ravintolana että esimerkiksi Las Vegasissa myös hotellina, jossa huoneet on nimetty tähtien mukaan. Itse nukuin Sylvester Stallonen housujen vieressä.


Viinin nimeen

Monet julkisuuden henkilöt ovat ostaneet viinitiloja tai osuuksia tiloista ja viljelevät viiniä lähinnä omiin tarpeisiin. Näin ainakin Brad Pitt, Angelina Jolie sekä David ja Victoria Beckham.

Sitten on heitä, jotka ovat antaneet nimensä viineille tai joiden nimeä käytetään myyntivalttina, kuten esimerkiksi Marilyn Monroe - hänen nimissään myydään edelleen mitä ihmeellisempiä tuotteita. Marilyn Monroe -punaviinipullon etiketti on täynnä säihkettä ja glamouria esikuvansa mukaisesti. Pullon sisältö ei ehkä täysin vastannut ulkokuorta, mutta oli kiinnostava kokeilu. Myös kotimaiset julkkikset ovat lähteneet leikkiin mukaan - ainakin Katri-Helenalla ja Nightwish-yhtyeellä on omat nimikkoviininsä.

Paul Newmanin Newman's Own -tuotemerkki on tullut tunnetuksi ehkä enemmänkin toisenlaisesta nesteestä, nimittäin salaattikastikkeesta. Saman merkkinen viini on kuitenkin tullut markkinoille ja on yllättävän hyvää. Esimerkiksi Cabernet Sauvignon viini soveltuu erinomaisesti seurusteluun, se on kevyehkö mutta maukas.

Melkein "suomalainen" viini

viini3

Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppolalla on oma viinitilansa ja hän tekee viineillä liiketoimintaa. Rubicon viinitila (aiemmin Niebaum-Coppola ja sittemmin Inglenookin viinitila) sijaitsee Rutherfordissa Californiassa. Tila on tunnetulla Napa-alueella ja sen juuret ovat vuodessa 1879, jolloin suomalainen merikapteeni Gustave Niebaum osti tilan ja perusti sinne Inglenook-viinitilan.

Francis Ford Coppola ja vaimo Eleanor ostivat vuonna 1975 Niebaumin viktoriaanisen talon ja sitä ympäröivän viinitilan. Coppola yhdisti kaksi alkuperäistä Inglenook-merkkiä. Viinitila sai nimekseen Rubicon vuonna 2006, mutta vuonna 2011 tila nimettiin uudelleen Inglenookiksi.

Kun liikkuu Napa Valleyn viinitiloilla, Coppolan viinejä voi käydä maistelemassa avoimissa tastingeissä.

Erinomainen kuohuviini

viini5
Olen maistellut muutamaa Coppolan tilan viiniä, mutta ne eivät ole vieneet mukanaan. Etiketit lupasivat enemmän kuin antoivat. Monet viinit ovat karvaita, jopa tervaisia ja tunkkaisia. Muutaman kohdalla kävi päinvastoin eli etiketti lupasi vähemmän kuin antoi.

Yksi tällainen miellyttävä lupaus oli  Coppolan kuohuviini Sofia, joka on nimetty tytär Sofia Coppolan mukaan. Kauniin kullankeltainen, herkullisen hedelmäinen, raikas ja pitkään kupliva kuohuviini vei kielen mennessään. Se oli erinomainen valinta illanistujaisiin ja kalan seuraksi.

Vaatimaton, joskin herkkä etiketti ei antanut todellista kuvaa pullon sisällöstä. Tai ehkä sittenkin antoi. Sofiaa tulen varmaankin ostamaan uudelleen, kun seuraavan kerran matkaan Kaliforniaan.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen