Palaa takaisin edelliselle sivulle

Kun saatana paukahti pullosta

Tuulikki Muller, 24.4.2014


Ulla Maria Hoikkala

Samppanja - tuo kitalakea kutittava juomien aatelinen.

Samppanja - tuo kitalakea kutittava juomien aatelinen.
Juotko vappuna cavaa, spumantea, Elyseetä vai  samppanjaa? Kaikkien kuohujuomien emo on kuitenkin Champagnen alueen mullassa. Legendan mukaan isä on nimeltään Dom Perignon.


Älykäs munkki taltutti saatananVappu sujuu Suomessa keveästi skumppapullo kädessä, kaulassa tai takataskussa.  Omat muovilasit on mukana. Poliisitkaan eivät kehtaa häiritä tätä nykysuomalaisten katuskumppailua, joka on tullut ilmeisesti jäädäkseen. Skumpan eli kaikkien kuohuviinien emo on tietysti samppanja. Ranskan Champagnen alueella Epernayn ja Reimsin kaupunkien tienoilla on iät ja ajat kasvanut viinirypäleitä, joista on tehty viiniä. Kerran yksi viinipullo uskalsi pamahtaa Hautvillersin munkkiluostarissa jonkun jäsenen kasvoille niin, että tämä meni naama vaahdossa uskoutumaan silloiselle rippi-isälleen, Dom Perignonille:
«Saatana tuli pullosta ulos ». Totta tai ei, älykäs munkki Dom Perignon pisti asian korvansa taakse ja ryhtyi kehittämään samppanjaa. Melkein kaikki kuohuviinin nykyiset muodot ovat peräisin Perignonilta tämän keksittyä, että kitalakea hauskasti kutittavat kuplat syntyvät tietyn käymisprosessin jälkeen. Jotta saatana ei enää paukahtaisi janoisen kasvoille, hän suunnitteli uuden pullon, jonka pohjassa on paksun peukalon kokoinen kuoppa. Ovela keino saada pullon sisälle kertyvä paine hallintaan. Samppanjakorkki Portugalista

korkki2

Uusi korkkikin löytyi ihan sattumalta, kun portugalilaiset matkailijat korkkasivat luostarissa omat matkajuomansa, joiden suojana olivat oikeat korkit. Nyt korkki on samppanjan tärkein suoja. Ja Portugalista kehittynyt maailman suurin viinikorkkien valmistaja. Dom Perignon (1638 – 1714) on haudattu Champagnen maakunnan Hautvillers-kylässä sijaitsevaan kauniiseen kirkkoon, jonka hautalaatan ääreen jokainen samppanjafriikki voi hiljentyä hetkeksi. www.tourisme-hautvillers.com

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen