Palaa takaisin edelliselle sivulle

Kulttuurimatkailua kotimaassa

Kuusankoskelta Savonlinnan Oopperajuhlille jo 15 kertaa

Ulla Maria Hoikkala, 13.4.2015


 • Ulla Maria Hoikkala

  Savonlinna on upea auringon kultaamana.

  Savonlinna on upea auringon kultaamana.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Savonlinnan tori on yksi pysähdyskohde joka kesä.

  Savonlinnan tori on yksi pysähdyskohde joka kesä.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Valamon luostarissa vierailtiin kesällä 2014.

  Valamon luostarissa vierailtiin kesällä 2014.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Kerimäen kirkko on Suomen suurin puukirkko.

  Kerimäen kirkko on Suomen suurin puukirkko.
Kuusankosken edesmennyt  terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Seppo Tuominen aloitti yhteistyön Kuntoutuskeskus Herttuan kanssa Kerimäellä 1990-luvulla veteraanikuntoutuksen merkeissä. Herttuan silloinen johtaja Visa Järvinen tutustui Tuomiseen Herttuan järjestämillä terveyskeskuspäivillä, joiden kantavana voimana Seppo Tuominen silloin oli.

Oopperan ystävänä Seppo Tuominen vieraili Savonlinnan Oopperajuhlilla ja jossain vaiheessa hän alkoi kutsua ystäviään mukaan. Alkuvuosien matkaohjelma noudatti aina samaa kaavaa. Aamulla Herttuaan ja majoittuminen. Sitten lounas Hytermän saarella. Ennen Oopperajuhlille menoa oli mahdollisuus vielä saunoa ja uida Herttuassa. Paluu oli seuraavana päivänä Savonlinnan torin ja Taidekeskus Retretin kautta.

Kuusankoskelainen Merja Tenetz kävi vuodesta 2002 lähtien muutaman kerran Seppo Tuomisen järjestämillä oopperamatkoilla. Hän oli tutustunut Visa Järviseen ja veteraanikuntoutukseen Kuusankosken terveyslautakunnan jäsenenä. Paikka ja henkilöt olivat siis tuttuja entuudestaan.
ooppera5
Merja Tenetz ja Visa Järvinen Herttuan pihalla kesällä 2014.


Tästä alkoi yhä edelleen jatkuva yhteistyö ja Savonlinnan Oopperajuhlien matkaperinne.


Sama kohde, uusi vetäjä

Seppo Tuominen ehti järjestää vielä vuoden 2005 oopperamatkan, mutta menehtyi ennen matkaa. Hänen siunaustilaisuutensa oli samana viikonloppuna kuin oopperamatkakin. Matkalla mukana olevat viettivät Seppo Tuomisen muistoksi hiljaisen hetken Puruveden äärellä Herttua pihalla.
ooppera6

Paluumatkalla tältä viimeiseltä SeppoTuomisen järjestämältä matkalta käytiin keskustelua, miten oopperamatkojen käy jatkossa.
- Kuulin itseni sanovan vienosti "Minä voisin yrittää". Tässä sitä ollaan - kymmenen vuotta myöhemmin, Merja Tenetz nauraa.

Kuntoutushotelli Herttuan myyntisihteeri Ulla Tiainen on ollut yhteyshenkilönä vuodesta 2005. Hän hämmästelee sitä, kuinka mahtavaa porukkaa Kuusankoskelta tulee vuodesta toiseen. Osa kävijöistä on ollut mukana alusta lähtien, jotkut jopa jokaisella matkalla mukana.
- Kuusankoskelaisten oopperamatkat on aina tehty hyvien tähtien alla. Ilmat ovat olleet suopeat joka kerta oopperaillan aikana, Tiainen kertoo.

Matkat on paketoitu mahdollisimman helpoksi - edestakainen bussikuljetus Kuusankoskelta Savonlinnaan, oopperaliput ja yöpyminen Herttuassa ovat peruselementit, jotka pitävät ryhmän kasassa. Vuosien myötä ohjelma on muotoutunut uuden vetäjänsä näköiseksi ja matkaohjelmaan on pyritty saamaan vaihtelua uusilla vietrailukohteilla.

Yhteistyössä Ulla Tiaisen kanssa mietitään, miten muu ohjelma rakennetaan ja missä vieraillaan. Kohteet ovat lähikohteita tai ovat matkan varrella. Savonlinnan Oopperajuhlille tehtävä retki on aina sisältänyt myös muuta kulttuuria oopperan lisäksi.

Ohjelmassa on ollut muun muassa tutustuminen maailman suurimpaan puukirkkoon Kerimäellä, Punkaharjun risteily höyrylaiva Heinävedellä, vierailu taidekartano Johanna Oraksessa, Jukka Rintalan putiikki Savonlinnassa, Saonlinnan tori, Valamon luostari Heinävedellä... ja matka jatkuu.
ooppera7
Ryhmä vieraili Valamon luostarissa kesällä 2014.


Taidekeskus Retretti oli vakiokohteena siihen asti, kunnes se ajautui konkurssiin. Retretissä on nähty muun muassa Marc Chagallin grafiikkaa, Maria Callaksen esiintymisasuja, Eero Järnefeltin teoksia, Timo Sarpanevan taide-esineistöä ja Albert Edelfeltin teoksia, Retretin konkurssi on ollut menetys taideväelle ja vastaavia korvaavia kohteita on ollut vaikea löytää.

Tulevana kesänä 2015 on vuorossa Modest Musorgskin oopperan Boris Godunov ensi-ilta. Vakiona on tietysti sauna ja illallinen Herttuassa. Upea luonto ympärillä lenkkeilyyn ja kaikki mahdolliset mukavuudet kuntosaleista uintiin joko altaassa tai järvessä. Uutena kohteena paluumatkalla on Vehmaan Kartano Juvalla ja Kenkävero Mikkelissä.
ooppera8
Kesällä 2015 vierailukohteena on Kenkävero Mikkelissä.

Odotettavissa on jälleen mielenkiintoinen kulttuurimatka.

 

Oopperajuhlilla nähty muun muassa:

Seppo Tuomisen ryhmän mukana
2002        Gounodin Faust
2003        Bellinin Capuletit ja Montecchit (Chilen oopperan esitys)
2004        Giuseppe Verdin Naamiohuvit (Latvian kansallisooppera)
2005        Giuseppe Verdin Aida

Merja Tenetzin ryhmån mukana
2006        George Bizetin Carmen
2007        Kortekankaan Isän tyttö
2008        Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen
2009        Cavalleria Rusticana & Pajatso
2010        Elektra
2011        Richard Wagnerin Lohengrin
2012        Giuseppe Verdin La Traviata
2014        Giacomo Puccinin Madama Butterfly
2015        Modest Musorgskin Boris Godunov

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen