Palaa takaisin edelliselle sivulle

Salamanca - historiallinen yliopistokaupunki

Unescon maailmanperintökohde

Ilkka Vainio-Mattila, 12.1.2014


Ilkka Vainio-Mattila

Keskusaukio tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.

Keskusaukio tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.
Yllättävää, että vain harvat ovat Salamancassa käyneet, vaikka kyseessä on UNESCO:n maailmanperintökohde vuodesta 1988 (Heritage of Mankind). Ilmeisesti se on liian kaukana turistikohteista tai ulkomaalaisten asuinalueista.

Hotellin terassilta avautui  vanhaan kaupunkiin näkymä, josta jo voi aavistaa, että sieltä löytyy nähtävyyksiä ja historiaa enemmän kuin mihin parissa päivässä voi tutustua. Kaupungin läpi kulkeva Tormes joki elävöitti maisemia.

Arkeologiset löydökset todistavat alueella olleen asutusta hyvin varhain, mutta varsinainen kehitys alkoi, kun Salamancaan perustettiin yliopisto vuonna 1218. Se on nykyään yksi vanhimmista ja suurimmista yliopistoista Euroopassa. 1500-lukua voidaan kutsua yliopiston ja samalla myös Salamancan kultaiseksi ajaksi.

siltaRoomalainen silta rakennettiin 100-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Se muodostuu 28 kaaresta, joskin vain 15 kuuluu alkuperäiseen rakenteeseen. Sillalla on paljon keskustelua herättänyt päätön karju (verraco), joka on ollut välillä museoituna ja jälleen palautettu alkuperäiselle paikalleen. Pää on jossain vaiheessa kadonnut.  Silta on nykyään ainoastaan kevyen liikenteen käytössä.

Salamancassa on kaksi katedraalia. Vanhan ns. Romanesque katedraalin rakentaminen alkoi 1100 luvun alkupuolella ja saatiin valmiiksi 1200 luvun ensimmäisellä neljänneksellä.

Uutta goottilaistyylistä katedraalia alotettiin rakentaa 1500 luvun alussa Vanhan Katedraalin pohjoisseinään kiinni. Tällöin vanhaa rakennusta pidettiin liian pienenä ja pimeänä sopivaksi tärkeälle Salamancan kaupungille ja se oli ilmeisesti päätetty purkaa uuden valmistuessa. Rakentamisen aikaan väestö jakautui selkeästi rikkaisiin ja köyhiin. Myös kirkolliset palvelut ja rakenteet jakautuivat tämän mukaisesti. Uusi Katedraali valmistui vasta 1700 luvulla. Jopa pienoismallin valmistumiseen kului pari vuotta.

Siihen nähden kuinka paljon Salamancan kirkoissa on tilaa, kävijämäärät ovat vähäisiä. Ne ovat enemmän paikkoja, joissa turistit voivat tutustua vanhoihin rakennuksiin ja niiden historiaan. Toisaalta niissä järjestetään erilaisia perhejuhlija kuten häitä. Jonottaa saa kuitenkin jopa vuosia.

yksityistilatMyös Uudessa Katedraalissa on selvästi erotettu rikkaiden ja köyhien tilat. Varakkaiden yksityistilat ovat yleisesti olleet rauta-aitojen eristäminä.

Salamancan yliopisto perustettiin vuonna 1218 Alfonso IX:n aikana. Hänen seuraajansa Alfonso X:n aikana (1252-1282) tähän yliopistoon tultiin lukemaan lakia jopa Pariisin ja Bolognan yliopistoista. Voidaan sanoa, että ilman yliopistoa ei Salamancasta olisi voinut kehittyä sellaista kaupunkia kuin se nykyään on.

Esimerkiksi 1500 luvulla kaupungin kohtalo oli kytköksissä yliopistoon. Keskeiset oppiaineet olivat kirkollinen ja siviilioikeus, teologia ja lääketiede. Esimerkiksi filosofiaa opetettiin vain vahvistamaan ”tärkeimpien” aineiden opiskelua.

Monet tunnetut henkilöt on liitetty sen historiaan. Kristofer Kolumbus on siellä luennoinut matkoistaan ja myös Ignatius Loyola opiskeli Salamancan yliopistossa, mutta joutui pakenemaan epäiltynä yhteyksistään ns. illuminaatteihin. Nykyään yliopistossa on noin 40.000 espanjalaista ja yli 30.000 ulkomaista opiskelijaa. On selvää, että tällainen määrä nuoria ihmisiä lyö leimansa kaupungin elämään varsinkin viikonloppuisin.

Salamancan keskusaukio la Plaza Mayor on kaupungin sydän ja tärkein julkinen alue. Aukion reunoilla on lukuisia ravintoloita ja rakennuksissa on pääasiassa kalliita huoneistoja. Niiden hinnaksi arvioitiin 8000 euroa per neliö. Yövalaistus tekee aukiosta hyvin tunnelmallisen.

shellhouseEräs Salamancan nähtävyyksistä on Shell House (Casa de las Conchas), jonka seinät on koristeltu simpukan kuorilla. Kyseessä saattaa olla aviomiehen rakkaudenosoitus vaimolleen. Simpukankuoret ovat myös Salamancassa toimineen veljeskunnan käyttämä symboli. Joka tapauksessa näitä on ripustettu talon seinille noin 350 kappaletta. Talossa toimii nykyisin yleinen kirjasto.

Salamancan aluetta koetteli vajaat 300 vuotta sitten ankara maanjäristys. Sen jäljet näkyvät useissa ulkoseinissä, mutta myös arvokkaiden rakennusten sisäseinissä. Vahinkoja on paikattu raudoilla.

Historiallisten rakennusten sisä- ja ulkopuolella on lukematon määrä hienoja yksityiskohtia, joista saisi helposti oman tarinan. 

Joka tapauksessa Salamanca on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen