Palaa takaisin edelliselle sivulle

Matkalla läntisessä Andaluciassa

Monimuotoinen Andalucia

Ilkka Vainio-Mattila, 5.4.2013


  • kuvaajan nimi

    kuvateksti

    kuvateksti


  • kuvaajan nimi

    kuvateksti tässä myös

    kuvateksti tässä myös
Perinteenä on ollut, että keväisin tutustutaan espanjalaisiin kohteisiin ja syksyllä haetaan mielekäs kohde jostain muualta. Maaliskuun puolivälissä tehdyn matkan aikana oli tilaisuus tutustua kolmeen kohteeseen, jotka olivat hyvin erilaisia, mutta kaikki näkemisen arvoisia.

Ensimmäinen kohde oli Jerez de la Fonterassa toimiva ratsastustaitoa ja kulttuuria edistävä koulu. Se koostui useista rakennuksista ja laajasta puistosta. Talleissa oli yhteensä 60 hevosta ja ratsastusmaneesiin mahtui 1600 vierasta, joiden lisäksi kutsuvierailla, jopa kuninkaallisilla oli omat aitiopaikkansa. Koulu on hyvin tunnettu yleisölle esitettävistä näytöksistä. Tunnetuin lienee esitys ”Miten Andalusian hevoset tanssivat”.

andalucia keski2

Espanjan hevosista on historian tietoa jopa 3000 vuoden takaa. Niinpä koulun eräänä tarkoituksena on ylläpitää hevoskasvatukseen liittyviä traditioita. Katsaus menneeseen saadaan erityisesti vaunumuseossa, jossa on esillä erittäin hienoja nelipyöräisiä vaunuja. Varmaan ne aikanaan ylläpitivät varakkaimman kansanosan statusta. Sääntönä oli, että mitä arvokkaammat vieraat sitä useampia hevosia oli vaunua vetämässä. Valitettavasti mitään sisätiloissa ollutta ei saanut valokuvata. Ulkosalla oli kuitenkin esillä paljon vaatimattomampia työkärryjä, joista oheiset kuvat. Tilalla oli myös oma satulaverstas, jossa jokaiselle hevoselle valmistettiin yksilöllinen satula. Ne olivat myös erilaisia, riippuen siitä minkälaisessa käytössä kukin hevonen oli. Kouluratsastus oli yleisin koulutusaihe. Erikoisuutena on, että ohjastajaa opetetaan hallitsemaan hevostaan vain yksi käsi ohjaimissa.

Muuttolintujen levähdyspaikka

andalucia keski6
Toinen kohteemme oli Doñanan luonnonpuisto. Tarkoituksena oli tutusta erilaisiin ekosysteemeihin, laajoihin ja turmelemattomiin rantoihin, kuuluisiin valkoisiin hiekkadyyneihin ja tuuheisiin mäntymetsiin. Tälle suojärvialueelle saapuvat talvehtimaan tuhannet vesilinnut keski- ja pohjois-Euroopasta ja se on tietysti myös lepopaikkana kauempaakin tuleville muuttolinnuille.

Alue on kaikkiaan lähes 550 km2, josta suojeltua on 135 km2 ja se sijaitsee Atlantin valtamereen laskevan Guadaquivir joen ranta-alueella. Kohde on ollut vuodesta 1994 Unescon maailman perintökohteena. Ajelimme puolisentoista tuntia safari-busseilla ja näimme valtavan määrän vesilintuja, mutta myös flamingoja ja haikaroita sekä yhden kotkan ja korpin. Muista eläimistä oli näköhavaintoja kauriista ja villisiasta. Alueella esiintyy myös mm. ilves, mäyrä ja mungo.

Valitettavasti ei liikkuvasta bussista ollut mahdollista kunnolliseen valokuvaamiseen. Eräät arkeologit ovat löytäneet todisteita siitä, että tämän luontopuiston alueella on aikanaan sijainnut kadonnut Atlantis kaupunki. Sen on ilmeisesti pyyhkinyt kartalta mahtava tsunami.

Arkkitehtoninen kummallisuus

andalucia keski5
Kolmantena ja varmaan suomalaisittain mielenkiintoisimpana kohteena oli Sevillassa sijaitseva Metropol Parasol niminen rakennelma. Se on nelikerroksinen, ilmeisesti yksi maailman suurimmista puisista rakennuksista, jos sitä nyt voi rakennukseksi kutsua.

Joka tapauksessa sillä on pituutta 150 metriä, leveyttä 70 ja korkeutta 26 metriä. Paikan päällä ihmeteltiin, kuka on aikanaan hyväksynyt tällaisen rakennelman piirustukset ja budjetin tai myöntänyt sille rakennusluvan. Tämä Metropol Parasol hallitsee maisemaa, niin että tuskin kukaan voi sitä ohittaa pysähtymättä. Projektin toteuttaminen ei ollut ongelmatonta ja lopulta apua löytyi Suomesta.

Rakennuksen paikalla on aikanaan jo 1800 luvulla ollut markkinapaikkana toiminut rakennus, joka purettiin 1970 luvun alkupuolella. Alue olikin vailla rakennuksia aina vuoteen 1990, jolloin sinne suunniteltiin maanalaista paikoitushallia, jonka päälle oli tarkoitus rakentaa uusi markkinahalli. Kaivaustöiden aikana tuli esiin kuitenkin arkeologisia löydöksiä, minkä takia työt keskeytettiin. Vuonna 2004 aloitettiin uusi suunnittelu kansainvälisen kilpailun pohjalta.

Suunnittelukilpailun voitti saksalainen arkkitehti Jürgen Mayer-Hermann. Töiden piti kestää kaksi vuotta ja kustannusarvio oli 50 miljoonaa euroa. Valmista tuli vasta vuonna 2011 ja lopullinen lasku oli noin 100 miljoonaa euroa. Rahaa oli jo ennen tämän projektia aloittamista käytetty noin 14 miljoonaa euroa.

Monimutkainen ja kallis

Miksi sitten tämä viivästyminen? Selitys lienee siinä, että rakenteet olivat varsin monimutkaisia, eikä niitä pystytty sellaisenaan toteuttamaan. Toisaalta rakenteita ja käytettävissä olevia materiaaleja ei ollut riittävästi testattu. Ratkaisu löytyi suomalaisesta kertopuusta, joka perustuu ohuisiin havupuusta leikattuihin, yhteen liimattuihin levyihin, joilla saavutetaan erinomainen lujuus. Osittain rakenteet siis valmistettiin Suomessa ja kuljetettiin paikan päälle.

Rakennuksessa on neljä kerrosta, joissa on mm. ostoskeskus ja sen yhteydessä Sevillan pääasiallinen kauppahalli. Alimmassa kerroksessa on Antiquarium-museo, joka esittelee Rooman ja maurien aikaisia, tältä paikalta kaivausten yhteydessä löytyneitä raunioita ja esineistöä. Rakenteiden ylimmässä osassa on kävelypolkuja, joista voi ihailla avautuvia maisemia. Yhteinen kommenttimme oli, että onhan erikoinen, mutta eikö sitä museota ja kauppakeskusta olisi voinut toteuttaa helpommallakin ratkaisulla.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen