Palaa takaisin edelliselle sivulle

Chichén Itzá - Maailman seitsemäs ihme

UNESCOn maailmanperintökohde

Ulla Maria Hoikkala, 1.8.2007


  • Ulla Maria Hoikkala


  • Ulla Maria Hoikkala  • Ulla Maria Hoikkala
Lauantaina 7.7.2007 julkistettiin nykyajan uudet seitsemän ihmettä. Ensimmäisen kerran yleisö sai äänestää suosikkinsa ja tämä herätti närää muun muassa UNESCO:n piirissä.  Yksi ihmeistä on  Chichén Itzá maya-temppeli Yukatanin niemimaalla Meksikossa.
 
Noin 100 miljoonaa ihmistä äänesti internetissä ihmeitä 21 ehdokkaan joukosta. Voittajat julkistettiin Lissabonissa, Portugalissa.  Gizan pyramidi on alkuperäisistä seitsemästä ihmeestä ainoa rakennelma, joka on yhä pystyssä ja se  saa pitää paikkansa. Muut ihmeet ovat Kiinan muuri, Kristus-patsas Rio de Janeirossa, Colosseum Roomassa, Taj Mahal Intiassa, Petran kalliokaupunki Jordaniassa ja Machu Pichu Perussa.

Mystiset Maya-temppelit ovat levittäytyneet Meksikon ja Guatemalan viidakoihin.  Tämän kulttuurin perintö on kiveen kaiverrettu - valtavat, syvällä viidakossa olevat kivirakennelmat ja kiveen kaiverretut taideteokset kertovat valtakunnan loiston päivistä. Ehkä niiden sanomaan on piirretty kuva myös niistä syistä, jotka johtivat sivilisaation äkilliseen loppumiseen.

Kun Euroopassa elettiin vielä pimeää keski-aikaa, Maya-sivilisaatio oli tutkinut taivaan salat ja tuottanut maailmaan vielä tänä päivänä käytössä olevan tarkan kalenterin. He olivat taitavia matemaatikkoja ja arkkitehtejä. He rakensivat valtavat temppelinsä tiheään viidakkoon ilman metallityökaluja ja pyöriä -  Palenque, Tikal, Tulum, Chichén Itzá, Copan, Uxmal.

Heidän perintönsä elää paitsi viidakoiden rauniokaupungeissa, myös niissä noin seitsemässä miljoonassa jälkeläisessä, jotka elävät tämän päivän maailmassa esi-isiensä kehittämän kalenterin mukaan.


Chichén Itzá

Chichén Itzán pyhää kaupunkia voidaan helposti pitää Jukatanin tärkeimpänä ja kuuluisimpana kohteena. Se perustettiin vuonna 445 ja oli Toltec-Maya -valtakunnan suurin keskus. Chichén Itzá on yksi harvoista, joilla on mayalaisten itsensä antama nimi: CHI (suu) CHEN (lähde) and ITZA (Itzan heimoa). Se oli asutettuna aina vuoteen 1204, jolloin se mystisesti hylättiin, kuten muutkin Maya-kaupungit.

Chichén Itzá on suosittu turistikohde. Sinne voi matkustaa vaikkapa omalla autolla ja yöpyä alueen hotellissa. Aamulla voi samoilla alueen nähtävyydet omaan tahtiin. Alueella järjestetään erilaisia tapahtumia, joiden aikataulun mukaan voi tehdä varaukset. Alueelle tehdään turistikohteista myös päivän retkiä.

http://www.mexperience.com/guide/archaeology.htm
http://www.chiff.com/a/cancun-resorts.htm


El Castillo - Temppeli kuin kalenteri

huipulle pieni2
Keskellä Chichén Itzáa on Kukulcánin pyramidi  "El Castillo" (linna), massiivinen rakennelma joka pyhitettiin sulkakäärmeelle. Kaksi kertaa vuodessa käärmeen voi nähdä luikertelevan ylös Kukulcánin portaita. Kymmenet tuhannet turistit tulevat katsomaan tätä näytelmää.

Useita päiviä ennen kevät- ja syyspäiväntasauksia laskevan auringon luoma valo muodostaa huikean kuvan käärmeestä, joka luikertelee pyramidin pohjoispuolen portaita ylös huipulle. Tämä ei suinkaan ole sattumanvarainen lisämauste vaan tarkkaan harkittu jo suunnitteluvaiheessa. Chichén Itzán muinaiset arkkitehdit suunnittelivat pyramidin niin, että tämä valoilmiö tapahtuu.

Voiko pyramidilla olla akustisia ominaisuuksia? Tähän voi tutustua kaverin kanssa yhdessä. Toinen kapuaa 91 jyrkkää ja kapeaa askelmaa, seisoo pyramidin huipulla ja puhuu alas normaalilla äänellä. Alhaalla oleva kuulee tavallisen puheen pyramidin juurella. Toki täytyy ottaa huomioon se, että huipulla samaa asiaa kokeilee kymmeniä muita turisteja joten kärsivällisyys kannattaa ottaa mukaan.

Kukulcán on myös kalenteri. Pyramidin neljällä sivulla on 91 porrasta ja huipulla yksi. Yhteenlaskettuna näiden summaksi tulee 365 eli vuoden päivät.


Muita nähtävyyksiä Chichén Itzássa:

The Observatory  - ikkuna taivaisiin

observatory
Chichén Itzán erikoisuuksiin kuuluu myös isolla neliömäisellä laatta-alustalla oleva pyöreä "tähtitorni" El Caracol. Sen torni toimii tähtitornina ja sen aukoista voi seurata kuun deklinaatiota sekä aurinkoa kevät- ja syyspäiväntasauksina. Osa aukoista avautuu auringonlaskuun sekä horisontin eteläisiin ja pohjoisiin pisteisiin, josta Venus nousee.


The Nunnery - eliitin asumisympäristö

Eräät Chichén Itzán parhaiten säilyneet rakennelmat ja rauniot tunnetaan nimellä The Nunnery - luostari. Rakennusten seinät ovat viimeistä piirtoa myöten kuvin, maalauksin ja reliefein koristeltuja.


The Temple of a Thousand Columns - tuhansien pylväiden temppeli

tolpat artikkeli

Tässä rakennuksessa on todella tuhansia reliefein koristeltuja pylväitä. Koristelut todistavat sotilaiden merkityksestä ja arvostuksesta Chinchén Itzán loiston päivinä.


The Sacred Well - uhrilammikko

varaani
Pyöreä, syvä kalkkikireunainen lammikko "Cenote Sagrado" on yksi kiinnostava kohde. Sen reunalla voi nähdä varaanin paistattelemassa päivää - mieleen nousee auttamatta J. Karjalaisen kappale "Oi, jos oisin mä varaani....."  Lähteeseen on joidenkin tutkijoiden mukaan uhrattu naisia ja lapsia lepyttelemään vihastuneita jumalia. Myöhempinä loiston päivinä on uhrattu jalokiviä, kultaa. Moderni tutkimusmenetelmä on paljastanut, että pohjalla on satoja uhrattujen naisten kalloja.

Ehkä kannattaa seisoa hieman kauempana jyrkästä reunasta.

http://www.indians.org/welker/maya.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_civilization

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen