Palaa takaisin edelliselle sivulle

Nykyajan Indiana Jonesit

Aki Ilmanen, 29.10.2017


 • Aki Ilmanen

  Autiotalo Kouvolan Kasarminmäellä oli suosittu "tutkimuskohde". Talo on nyt purettu.

  Autiotalo Kouvolan Kasarminmäellä oli suosittu "tutkimuskohde". Talo on nyt purettu.


 • Ulla Maria Hoikkaloa

  Maaseudulta löytyy lukemattomia autiotaloja, jotka ovat ns. vapaata riistaa tutkimusmatkailijoille.

  Maaseudulta löytyy lukemattomia autiotaloja, jotka ovat ns. vapaata riistaa tutkimusmatkailijoille.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Kouvolan Kasarminmäellä on vielä autioita vanhoja rakennuksia.

  Kouvolan Kasarminmäellä on vielä autioita vanhoja rakennuksia.
Joitakin aikoja sitten uutisoitiin uudesta harrastuksesta, joka valtaa alaa räjähdysmäisesti. Autiotaloihin, hyljättyihin tehdashalleihin ja muihin tyhjiin tiloihin tehdään "tutkimusmatkoja", jotka eivät välttämättä ole järin turvallisia. Toisinsanoen.fi -lehden toimittaja Aki Ilmanen kirjoitti tästä aiheesta jo vuonna 2006. Olimme siis ajan hermolla ja 10 vuotta sitten.

Urban exploration voitaisiin kääntää vaikka urbaaniksi tutkimusmatkailuksi tai urbaaniksi löytöretkeilyksi. Termi tarkoittaa tutkimusmatkailua ihmisten rakentamaan ympäristöön, johon ”tavalliset ihmiset” harvemmin eksyvät. Harrastus on kasvanut koko ajan suositummaksi. Tälläkin hetkellä urbaani löytöretkeilijä kulkee ehkä talosi katolla, kotikaupunkisi viemäriverkostossa tai sen oven takana, josta kukaan ei tiedä, minne se johtaa.
 
Tyypillisiä kohteita urbaaneille tutkimusmatkailijoille ovat esimerkiksi viemäriverkostot, tunnelit, autiot rakennukset ja tehdasalueet, aavekaupungit, bunkkerit, suljetut kaivokset, hylätyt junat, laivat ja lentokoneet sekä kaupunkien keskustojen laajat kattoalueet. Kyse on siis oikeastaan päivittäin näkemämme ympäristön julkisivun taakse katsomisesta tai kaupungin piilossa olevan puolen tutkimisesta.
autio iso

Oheinen autiotalo oli suosittu kuvauspaikka Kouvolassa. Nykyään talo on purettu ja sen paikalla sijaitsee nykyaikainen kerrostalo.

Museoiksi muutetut kohteet eivät kuulu tähän ryhmään. Pääsylippukojun sijasta urbaania löytöretkeilijää houkuttelee esim. PÄÄSY KIELLETTY tai englanniksi NO ENTRY –kyltti.

kyltti

Mikä urbaanissa löytöretkeilyssä kiehtoo?

Urbaania löytöretkeilijää ajaa eteenpäin pitkälti samat asiat kuin historiankirjoista tuttuja löytöretkeilijöitäkin: Uteliaisuus, seikkailunhalu, uusien paikkojen näkeminen. Olennaisesti mukaan liittyy myös tutkittavien kohteiden historian selvittäminen. Mitä esimerkiksi hylätyssä tehtaassa on valmistettu, koska se on toiminut, kuinka paljon ihmisiä siellä on ollut töissä, miksi se on nyt autiona?

Sen, minkä useimmat lukevat historiankirjoista, urbaani löytöretkeilijä käy toteamassa itse. Hän on kuin elokuvien Indiana Jones, mutta ilman matkustamista kaukaisiin maihin. Kuka tahansa voi olla urbaani löytöretkeilijä omassa kotikaupungissaan.
Yhdessä suhteessa urbaanit löytöretkeilijät poikkeavat kuitenkin historian suurista seikkailijoista. He eivät ole rikkauksien perässä tai etsi esimerkiksi varastettavaksi kelpaavaa tavaraa. Urbaanien löytöretkeilijöiden tunnuslause kuuluukin: Älä ota muuta kuin valokuvia, älä jätä muuta kuin jalanjäljet (take nothing but pictures, leave nothing but footprints).  

Laitonta ja vaarallista?

autiolaiva
Suljetuille alueille tunkeutuminen on tietysti laitonta, mutta hyvin voi olla urbaani löytöretkeilijä lakia rikkomattakin. Suomessakin on paljon hylättyjä rakennuksia, teollisuusalueita ja sodan jäänteitä ym., joihin voi aivan vapaasti tutustua. Ja jo itärajan takana kohteiden määrä on rajaton.

Urbaaniin löytöretkeilyyn pätevät pitkälti samat turvallisuusohjeet kuin esimerkiksi veneilyyn tai vuorikiipeilyyn: Älä lähde liikkeelle yksin ja ilmoita aina jollekin, mihin olet menossa ja mihin aikaan palaat takaisin. Varaa myös mukaan riittävästi vettä ja pukeudu lämpimästi. Taskulamppu on useissa kohteissa välttämätön.


Tosiasia on, että romahtamispisteessä olevat rakennukset eivät ole maailman turvallisimpia paikkoja. Jos olet liikkeellä yksin ja tiput lahonneen lattian läpi syvään kellariin katkaisten jalkasi ja lyöden pääsi, voi olla ettei sinua löydetä pitkään aikaan. Ehkä ei koskaan. Pelkästään ruostuneeseen naulaan astuminen jossain syrjäisessä paikassa voi olla kohtalokasta.

piiput

Internet lisännyt lajin harrastajien määrää

Urbaani tutkimusmatkailu on yksi niistä harrastuksista, joka on laajemmalti alkanut elää ja saavuttaa suosiota internetin aikakaudella. Hylätyt rakennukset, kaivokset ja aavekaupungit ovat aina kiinnostaneet ihmisiä, mutta vasta internetin ja sähköpostilistojen myötä asiasta kiinnostuneet ovat löytäneet yhteisen tiedonvälitysfoorumin.

Urbaania tutkimusmatkailua on kuitenkin ollut paljon kauemmin. Yhtenä ensimmäisistä urbaaneista tutkimusmatkailijoista pidetään Philibert Aspairtia. Hän katosi 1793 tutkiessaan Pariisin katakombeja kynttilänvalossa. 1861 kirjailija Walt Whitman kirjoitti lehtijutun käynnistään hylätyssä Atlantic Avenue –tunnelissa, joka 1844 rakennettuna oli maailman ensimmäinen metrotunneli. Nykyään internetissä on kymmeniä urbaania tutkimusmatkailua käsitteleviä sivustoja ja harrastusta käsitteleviä lehtiä ja kirjojakin julkaistaan.

Netin kautta on helppo löytää kontakteja ympäri maailmaa toimiviin urban exploration –ryhmiin. Alaa käsittelevät sivustot tarjoavat paljon käytännön tietoa mielenkiintoisesta harrastuksesta. Niiltä löytyy myös lukematon määrä esimerkkejä kohteiksi soveltuvista paikoista valokuvineen. Toisaalta todellinen löytöretkeilijähän on se, joka käy sellaisessa paikassa, jota muut eivät ole vielä löytäneet.

Teksti: Aki Ilmanen
Kuvat: Aki Ilmanen ja Ulla Maria Hoikkala

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen