Palaa takaisin edelliselle sivulle

Mitä yhteistä? Eiffel-torni ja betonipylväät

Ulla Maria Hoikkala, 21.12.2015


 • Ulla Maria Hoikkala

  Kuusankosken teräsbetonipylväät löytyvät vuonna 2016 peräti kahdesta kalenterista.

  Kuusankosken teräsbetonipylväät löytyvät vuonna 2016 peräti kahdesta kalenterista.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Valotaiteilija Kari Kola toteutti upean valotaideteoksen betonipylväisiin ja Kymijoen rantamaisemaan Kuusankoskitalon edessä.

  Valotaiteilija Kari Kola toteutti upean valotaideteoksen betonipylväisiin ja Kymijoen rantamaisemaan Kuusankoskitalon edessä.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Betonipylväät ovat osa teollista rakennusperinnettä ja kuuluvat olennaisena osana Kuusankosken maisemaan.

  Betonipylväät ovat osa teollista rakennusperinnettä ja kuuluvat olennaisena osana Kuusankosken maisemaan.
Molemmat ovat olleet purku-uhan alla. Eiffel-torni on nykyisin maailman vierailluin nähtävyys, jossa käy vuosittain yli seitsemän miljoonaa kansainvälistä turistia. Kuusankosken betonipylväät ovat edelleen purku-uhan alla.

Kuusankoskella Kymijoen rannalla sijaitsevat betoniset voimajohtopylväät ovat niin sanotusti "kuumaa kamaa". Niiden säilyttäminen / purkaminen on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Nettiadressiin  kerättiin satoja nimiä pylväiden säilyttämisen puolesta. Vastustajat puolestaan vetoavat pylväiden huonoon kuntoon ja vaarallisuuteen.

Mikä sitten onkaan totuus?

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2015 teemana oli ”Teollinen ja tekniikan perintö”. Tosiasia on, että "pylväsrivistöllä on merkitystä teollisen kulttuurimaisemakokonaisuuden osana, niin historiallisesta kuin maisemallisestakin näkökulmasta. Pylväät ovat kaupunkikuvan kannalta keskeisessä asemassa ja ne muodostavat yhdessä hahmotettavan kokonaisuuden."

Pylväistä on kirjoitettu alueen lehdistössä ja blogeissa, sosiaalisessa mediassa ja niistä on keskusteltu turuilla ja toreilla. Paikallinen käsityöalan yritys Siniin on toteuttanut pylväiden pienoismallin betonista.
sinin
Lokakuussa 2015 Kuusankosken Taideseura ry piti kaksipäiväisen PopUpArt-tapahtuman Kuusankosken keskustan tyhjässä liiketilassa. Sinne oli valmistettu pahvisia pylväitä, joita lapset - ja miksei vähän vanhemmatkin - saivat koristella mielensä mukaan.

Vuodelle 2016 lasten askartelemista betonipylväistä tehtiin kalenteri, jolla Kuusankosken Taideseura ry ja Kuusankoski-Seura ry ottavat kantaa pylväiden puolesta.

Pylväät esiintyvät myös toisessa vuoden 2016 kalenterissa, jossa ne ovat saaneet arvoistaan seuraa. Betoniset voimapylväät on asetettu aikoinaan uhanalaisten rakennusten seuraan. Osa näistä on ollut purku-uhan alla - muun muassa Pariisin Eiffel-torni, joka tänä päivänä on yksi maailman vierailluimmista kohteista.

Oli niin tai näin, Kuusankosken teräsbetonipylväät ovat paikkansa ansainneet. Ne täydentävät jokimaisemaa ja seisovat ylväästi pystyssä antaen maisemalle sen omaleimaisen ilmeen.

Toivoa sopii, että päättäjät osaavat nähdä hieman pidemmälle ja miettiä, millainen matkailuvaltti heillä voi olla käsissään. Tästä osoituksena oli lokakuussa järjestetty viikonlopun mittainen valotaideteos, jossa valotaiteilija Kari Kola valaisi pylväät ja Kuusankoskitalon edustalla olevan rannan. Teos oli osa Kuusankoskitalon 30-vuotisjuhlallisuuksia. Kävijöitä oli tuhansia ja toiveissa oli, että tällainen valoteos voisi olla pysyvä.


pieni

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen