Palaa takaisin edelliselle sivulle

Väri - valon lapsi

Mitä väri itse asiassa on? Onko se itseisarvo sinänsä vai osiensa summa?

Ulla Maria Hoikkala, 15.7.2010

Elämä tämän päivän maailmassa on värikylläistä. Värit ympäröivät meitä joka puolelta - kodissa, kaduilla, työpaikoilla, lehdissä, televisiossa, puhelimissa.

Väriä voidaan hyvällä syyllä kutsua valon lapseksi, sillä valo on edellytys värin  näkemiselle. Luonnollinen valonlähde on aurinko, jonka valo on valkoista ja koostuu kaikista näkyvän valon eri väreistä.  Väri on esineestä tai aineesta säteilevän tai heijastuvan valon aallonpituudesta riippuva, näköaistilla havaittava ominaisuus. Ihmisellä tämä tarkoittaa kykyä erottaa näkemässään värejä.

Värisävyjä ovat kaikki näkyvän spektrin eli kirjon värit välisävyineen, sekä punaisen ja violetin väliset purppurasävyt. Ihminen pystyy erottamaan paljaalla silmällä n. 160 värisävyä, kun nykyiset tietokoneet pystyvät yksilöimään kymmeniä miljoonia eri värisävyjä.

Väriaisti puolestaan perustuu silmän verkkokalvon kolmenlaisten tappisolujen kykyyn reagoida valon eri aallonpituuksiin. Yksi solutyyppi reagoi herkimmin punaiseen, toinen vihreään ja kolmas violettiin valoon. Silmänpohjaan tullut valo vaikuttaa useimmiten kaikkiin kolmeen tappilajiin samanaikaisesti. Näköradassa näyttää kukin hermosyy kuljettavan vain yhdestä tappilajista tulevia ärsykkeitä. Väriaistimus syntyy kaikkien ärsykkeiden  yhteisvaikutuksen perusteella, eikä ihminen pysty erottamaan, mistä osaväreistä yhdistelmäväri on koostunut. Kaikkien tappien samanaikainen ärtyminen aiheuttaa valkoisen aistimuksen.


Taivaan sinija sateenkaari

sininenVärit syntyvät värähtelystä ja energian vapautumisesta. On olemassa useita “fysikaalisia” värien aiheuttajia. Meille kaikille yhteisiä kokemuksia väreistä ovat sinitaivas ja sateenkaari. Taivas näyttää kirkkaana siniseltä, koska valo siroaa ilmassa olevista kiinteistä hiukkasista aallonpituuksiensa mukaan eri tavoin. Auringonvalon lyhytaaltoista päätä edustavasta sinisestä tulee taivaankannen vallitseva väri.

Meille kaikille tutuin fysikaalinen väri-ilmiö lienee sateenkaari, joka muodostuu taivaalle, kun katsojan takaa tulevat valonsäteet törmäävät sadepisaroihin ja taittuvat eri aallonpituuksiksi. Sateenkaaren värit syntyvät siksi, ett äauringonvalon eri värit heijastuvat aallonpituuksiensa mukaisessa järjestyksessä erillisten sadepisaroiden pinnassa. Joskus samanaikaisesti voi näkyä kaksi tai jopa kolme sateenkaarta. Niiden värit ovat silloin keskenään päinvastaisessa järjestyksessä.

Nykyaikaisen väriteorian perustan loi 1600-1700-luvun vaihteessa Isaac Newton, joka mm. totesi valkoisen valon koostuvan spektrin väreistä ja selitti kappaleiden värien johtuvan siitä, että ne heijastavat valkoisesta valosta joitakin spektrin komponentteja enemmän kuin muita.


Ihminen ja värit

sininenoviVärit ovat aina kiehtoneet myös ihmistä. Jo kivikaudella värejä käytettiin ihon koristeluun. Samoin kivikaudelta on löydetty hiilellä, okralla ja valkoisella maalattuja kiviä, joiden uskotaan olevan vanhimpia maalauksia.

Ihmiset ilmaisevat itseään ja ominaispiirteitään väreillä - vaatteissa, meikeissä, sisustuksessa. Värien merkitys on korostunut myös ihmisen ulkoisessa olemuksessa. Hiuksia värjätään kunkin muotivirtauksen mukaisesti. Kasvot on kautta aikojen maalattu eri väreillä korostamaan ja ilmaisemaan kullekin rodulle ja kulttuurille ominaisia piirteitä.

Väreillä on viestitetty erilaisia tunnetiloja - valkoinen on puhtauden ja viattomuuden väri, punaisella on korostettu agressioita, vihreää on käytetty hedelmällisyyden ja uuden kasvun värinä. Joissakin kulttuureissa sininen väri karkottaa pahan ja niinpä esimerkiksi eteläisissä Euroopan maissa ovenpielet on maalattu sinisiksi. Portugalin Almancilissa on historiallinen kirkko, joka on kokonaan sinivalkoisin kaakelein koristeltu sisältä ja ulkoa.


Tummasta vaalea,vaaleasta tumma

valojuovatVärien merkitys näkyy myös rodullisten tunnusmerkkien korostamisessa tai häiventämisessä. Eri roduilla tämä saattaa näkyä vastakkaisinakin toimenpiteinä.

Valkoinen on kautta aikojen koettu puhtauden ja viattomuuden värinä. Valkoista on pidetty myös ylempien kastien värinä. Niinpä tummaihoiset korostavat asemaansa ja peittävät kasvonsa auringolta. He valkaisevat ihonsa ja suoristavat hiuksensa eli luopuvat rodullisista piirteistään. Vaalealla iholla ja valkoisilla vaatteilla halutaan osoittaa ympäristölle, että ulkotyö ei ole pakollista ja aikaa on myös aurinkovarjon alla löhöilyyn.

Tunnetuin esimerkki tästä lienee laulaja ja maailmantähti Michael Jackson, jonka rodulliset ominaispiirteet ovat vuosien saatossa häipyneet kirurgin veitsen ja valkaistun ihon alle.

Vaaleaihoiset puolestaan korostavat rooliaan ja arvoaan käristämällä ihonsa tummaksi. Ruskettuneella ja pronssisella iholla halutaan osoittaa, että on aikaa maata auringossa ja ruskettunutta ihoa pidetään kauniina. Kuten eräs keski-ikäinen nainen tokaisi "onhan ruskettunut läski paljon kauniimpaa kuin valkoinen läski".

Myös elokuvateollisuus on noudattanut uskollisesti jakoa tummiin eli pahoihin/tuhmiin ja vaaleisiin eli hyviin/kiltteihin naisiin. No, makuasioista ei voi kiistellä.


Lisätietoa väreistä löytyy mm. seuraavilta sivustoilta:

http://www.coloria.net/
http://www.coloria.net/kulttuurit/esihistoria.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:V%C3%A4rit
http://www.magicaljourneys.com/GreekCulture/index.html
http://char.txa.cornell.edu/language/element/color/color.htm
http://www.egyptianmyths.net/colors.htm

Verkkosivujen väritykseen erikoistunut sivusto:

http://wellstyled.com/tools/colorscheme2/index-en.html
Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen