Palaa takaisin edelliselle sivulle

Raamatun Rouvat

Kirja-arvostelu

Ulla Maria Hoikkala, 19.8.2009


Ulla Maria Hoikkala
Nainen on ollut - ja on yhä edelleen - hyvin ristiriitainen olento ihmiskunnassa. Naiseen ja naiseuteen liittyy voimakkaita tunteita, jotka muovaavat yleisiä käsityksiä tasapäistäen naisia kulttuurista riippumatta. Maahanmuuttajien myötä Suomeen on tullut naiskäsityksiä eri kulttuuresta ja niistä on tullut osa suomalaista yhteiskuntaa.

Antaahan Raamattukin jo sananlaskuissaan ohjenuoran naiseuteen: "Kultarengas sian kärsässä on kuin kaunis nainen vailla älyä."

Oltakoon Raamatusta ja sen sanomasta mitä mieltä tahansa uskonnollisesti, historiankirjana ja aikansa kuvaajana se tarjoaa oivallista tietoutta myös tämän päivän tutkijoille. Raamatun naisista ei kovinkaan paljon tiedetä.

Amerikkalainen Edith Deen on tutkinut Raamattunsa ja kirjoittanut kirjan "All of the Women of the Bible", jossa hän kuvaa nimettyjä ja nimettömiä Raamatussa esiintyviä naisia.

Edith Deen kuvailee kiinnostavasti yli 300 naiskuvaa Raamatusta - vaimoja, tyttäriä, rakastajattaria, noitia, kuningattaria, palvelijoita, äitejä, leskiä. Heistä jokainen on jättänyt jälkensä historiaan - osa nimettöminä, mutta yhtä kaikki merkittävinä naisina.

Raamatun naisille löytyy vastine myös tämän päivän yhteiskunnassa, vaikka termit ovatkin vaihtuneet. Monikulttuurisuus, avio-ongelmat, uskottomuus, suurperheen arki nousevat esille Deenin kirjan teksteissä.  

Henkilökohtaiset ponnistelut, voitot ja tappiot perheessä ja yhteiskunnassa maalaavat hyvin samankaltaista kuvaa, kuin mitä nykypäivän nainen kokee tämän päivän teknistyneessä ja nopeatempoisessa yhteiskunnassa.


Elämää vetten päällä

rouvat pieni

Moniko on tullut ajatelleeksi, että Nooan nimettömäksi jäänyt vaimo oli tiettävästi ensimmäinen nainen, joka perusti kodin veden päälle laivaan - arkkiin. Nooan arkissa elettiin jokapäiväistä elämää, valmistettiin ruokaa, siivottiin, pestiin pyykkiä - siis hyvin arkisia askareita, mutta ankarissa oloissa.

Nooalla oli kolme poikaa ja he kaikki olivat naimisissa. Arkissa eli siis suurperhe, jossa mukana oli kolme miniää, lapsenlapsia  sekä valtava lauma kotieläimiä. Suurperheessä oli varmaan myös suurperheen ongelmat. Miten anoppi ja miniät selvittivät erimielisyytensä? Miten pojat suhtautuivat äitiinsä ja vaimoihinsa?

Mieleen nousee väistämättä kysymys, miten nykypäivän nainen pystyisi elämään ahtaissa ja ankarissa oloissa suurperheen ja lauman kotieläimiä kanssa?

Raamatussa on kuvattu myös monikulttuurisuutta ja uusioperheen ongelmia varsin kiinnostavasti. Mooseksen toinen vaimo tuli eri kulttuurista - hän oli etiopilainen. Tämä aiheutti perheen sisällä monia ongelmia ja hyljeksintää. Mooseksen veli ja sisar eivät hyväksyneet uutta vaimoa ja vertasivat tätä toistuvasti ensimmäiseen vaimoon, papin tyttäreen.

Kun tätä vertaa nykypäivän eri rotujen välisiin avioliittoihin ja niiden ongelmiin, yhtäläisyyksiä on enemmän kuin tarpeeksi. Kaikki tämän päivän ongelmat eivät ole uusia - niiden juuret ovat syvällä historian maaperässä.


Nainen, joka katsoi taakseen

naamakoru pieni

Lootin nimetömän vaimon Deen kuvailee naiseksi, joka söi ja joi runsaasti, ja rakasti hyvää elämää - olihan hänen miehensä rikas ja vaikutusvaltainen henkilö.  Hänet rinnastetaan tämän päivän ulkokultaiseen ja yltäkylläiseen elämään.

Tämän päivän itsekeskeisyys, mammonan kerääminen ja muista piittaamattomuus muuttaa nykypäivän naiset ja miehet suolapatsaiksi, jotka eivät tunne mitään. Kaikesta pitää saada kiksejä ja arki on tylsää.

Lootin vaimon kohtalo on innoittanut taiteilijoita kautta aikojen ja hänet kuvasi maalaukseen myös Rubens vuonna 1625. Pariisin Louvressa oleva maalaus kuvaa Lootin vaimon tyttäriensä seurassa pakenemassa tuhoutuvasta kaupungista mukanaan kullalla ja arvoesineillä lastatut aasit.

Tässä tilanteessa Lootin vaimo haluaa katsoa vielä viimeisen kerran tuhoutuvaa kotikaupunkiaan, jossa hänellä oli ollut hyvä, yltäkylläinen elämä.Lähteet:

Edith Deen: All of the Women of the Bible, 1988
HarperSanFrancisco, A Division of HarperCollins Publishers
(julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1955)
Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen