Palaa takaisin edelliselle sivulle

Krääsää joka lähtöön

Markkinat ovat rantautuneet suomalaiseen joulun valmisteluun.

Ulla Maria Hoikkala, 7.12.2008


Perinteitä noudatetaan myös nykyjoulussa

Perinteitä noudatetaan myös nykyjoulussa
Torikauppa on aina ollut osa suomalaista yrittäjyyttä ja kauppaa on käyty hevosilla, lehmillä, lampailla, viljalla ja käsitöillä. Toisaalta matkailu on lisännyt kulttuurien tuntemusta ja ymmärtämistä. Erilaisuus myös torielämässä on osa jokapäiväistä elämää. Joulumarkkinat aloittavat jouluun valmistautumisen samanlaisena niin Budapestissä, Wienissä, Bratislawassa, Tukholmassa kuin Kuusankoskellakin.

Myös suomalainen torielämä ja markkinat ovat kansainvälistyneet. Kulttuurit yhdistyvät - tai törmäävät - kun kotimaisten lintulyhteiden, luomutuotteiden ja käsitöiden kanssa ripirinnan kilpailevat karamellitiskit, rihkamakauppiaat ja halpamyyntivaatteet.

Samat matto- ja korumyyjät kiertävät kevät-, kesä-, elo-, marras- ja joulumarkkinoilla ympäri Suomenmaan.  Vuodenajan vaihtumisen havaitsee sesonkitavaroista - "jouluiset" saunavihdat on paketoitu muoviin ja koristeltu punaisin nauhoin.

No johan on markkinat

koristeetTuttu lausahdus vanhemmalle väelle on "no johan on markkinat", jolla ihmeteltiin ja osin myös paheksuttiin muun muassa kiirettä ja hälinää. Suomalainen elokuva on toistanut markkinatunnelmaa Rovaniemen markkinoilta Kuopion kalakukkoihin. Vaikka joulukuusia saa tänä päivänä jokaisen kadun kulmasta, torikauppa on kuitenkin se perinteinen kuusen hankkimispaikka.

Valtakunnan uutislähetykset tuovat tämän päivän markkinatunnelman jokaiseen kotiin joulunalusviikoilla. Helsingin Hyvän mielen tori Esplanadilla sulautuu paikallisten yhdistysten pitämiin joulumyyjäisiin ympäri Suomen.

Budapestin joulumarkkinaperinne on suhteellisen tuore ilmiö, mutta asukkaat ovat omaksuneet joulumarkkinat kiinteäksi osaksi joulunviettoperinnettään. Ilmassa leijuu mausteisen punaviinin ja makkaroiden tuoksu. Ruoka ja juoma ovatkin ehdottomasti suurimmassa suosiossa Vörösmartyn joulumarkkinoilla.

Näin Mika Waltarin juhlavuonna mieleen nousee kysymys, miten Sinuhe egyptiläinen olisi viettänyt tämän päivän markkinahumua. Vaikka joulun perinne ei kuulukaan muslimiperinteeseen, egyptiläismuslimit varustautuvat innolla jouluun välkkyvin ja tuikkivin, kimaltelevin ja säihkyvin joulukoristein. Myös joululahjoja ostetaan ei_niin-perinteisen joulukuusen alle laitettavaksi. Egyptissä joulun pitää säihkyä ja kimaltaa.

Yhdysvalloissa jouluun on voinut kaupoissa valmistautua jo lokakuusta lähtien. Halloween-krääsän kanssa sulassa sovussa on voinut miettiä tulevan joulun koriste-trendejä. Mikä mahtaa olla suosikkiväri tänä jouluna? Pitääkö edellisvuoden kultaiset koristeet vaihtaa pronssinvärisiin tai hopeaan?


Markkinatunnelmalla jouluun

Kuusankoskella on pidetty perinteiset joulumarkkinat jo vuosia Sami Hyypiä -hallissa. Yhdistyvän Kouvolanseudun suurimmat markkinat vetävät vuosittain toistakymmentätuhatta markkinavierasta tekemään hankintoja jouluun.

Sisälle mahtuu reilusti toista sataa myyntikojua, ulkona on muutama kymmenen myyjää. Markkinaväellä on varaa mistä valita mieleisensä ja suhinaa riittää koko päivälle.

Kannatusta voi antaa paikallisille yhdistyksille, joilla on perinteisiä jouluarpajaisia ja pikavoittoja. Palkintoina paikallisia käsitöitä ja leivonnaisia. Mikäpä onkaan parempi palkinto, kuin tuoksuva pussillinen aamulla leivottuja joulutorttuja. Tai tiikerikakku. Tai suussa sulavat herrasväen lusikkaleivät.

Millaista oli "entisinä hyvinä aikoina"? Kun lama ei kolkutellut ovella. Kun jouluun valmistauduttiin perinteitä noudattaen. "Entisinä hyvinä aikoina" joulumarkkinoilla kuultiin pienten kuorolaisten esittävän joululauluja myyntipöytien välissä.
joulupuuro
"Entiset hyvät ajat" ovat menneet, mutta joulun valmisteluun kuuluvia perinteitä noudatetaan edelleen. Sukua kutsutaan syömään joulupuuro ja väskynäsoppa. Joulutortut ja piparkakut. Kauneimmat joululaulut kaikuvat kirkoissa ja konserttisaleissa.

Joulusauna kuuluu jouluperinteeseen vastalla tai ilman. Kinkun rinnalle on rantautunut kalkkuna, mutta muut tykötarpeet ovat samoja - laatikot, rosollit ja lasimestarin sillit.

Satavarmaa on se, että joulu tulee tänäkin vuonna.


Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen