Palaa takaisin edelliselle sivulle

Elämää Espanjan Aurinkorannalla

Miten aika saadaan kulumaan etelän auringossa?

Ilkka Vainio-Mattila, 1.3.2013


Ilkka Vainio-Mattila

Aurinkoa ja väriloistoa on tarjolla Espanjan Aurinkorannalla.

Aurinkoa ja väriloistoa on tarjolla Espanjan Aurinkorannalla.
Moni suomalainen, joka viettää talvikauden Espanjassa, on saanut vastata kysymykseen ”miten siellä saa aikansa kulumaan”.  Mielikuvat valitettavan usein liittyvät elämiseen rantahietikon ja baarin rajoittamaan maailmaan. Toki täällä on upeita rantoja ja hyviä ravintoloita, mutta elämä ei suinkaan rajoitu tähän. Suomalaisia asuu varsin laajalla alueella Aurinkorannikkoa.

Ehkä tiiviin suomalaisyhteisö on Fuengirolan kaupungin alueella, jossa ainakin talvisin on parikymmentä tuhatta pysyvää tai osa-aikaista suomalaista. Tästä on seurannut vuosien mittaan se, että valtaosa asukkaiden tarvitsemista palveluista on saatavilla omalla kielellä olipa sitten kysymys ruokaostoksista, ravintolapalveluista, terveyshuollosta tai muista ammattitaitoa vaativista palveluista.

Ikärakenteesta johtuen monella on paljon vapaa-aikaa, mikä pitää täyttää mielekkäällä tavalla. Apua löytyy monista alueelle syntyneistä yhdistyksistä ja instituutioista. Mieleen tulee tietysti seurakunta, Suomalainen koulu, Aurikorannikon Rakentajain Yhdistys, mutta ennen kaikkea kaksi kansalaisopistoa muistuttavaa laitosta: Asociacion Finlandesa Suomela sekä Sofia Instituutti. Molemmat tarjoavat huomattavan määrän harrastusmahdollisuuksia. Esimerkiksi Sofian tarjoamaan ohjelmaan kuuluu mm. kieliopintoja, liikuntaa, ruokakulttuuria, kuvataidetta, tietotekniikkaa, musiikkia ja jopa tähtitiedettä. Lisäksi ohjelmassa on useita opintokerhoja.

Opiskelua kielistä käsitöihin

aurinko keski
Samanlainen luettelo voidaan esittää Suomelan toiminnasta. Sielläkin voi opiskella espanjaa, osallistua kirjallisuuspiiriin, luontopiiriin, tietokonekursseille, yhteislauluharjoituksiin, kävelyretkille, erilaisille käsityökursseille, kuten lasi- ja hopeakorujen valmistamiseen. Lisäksi on golf kerho, taideseura, veteraanijaosto, jne. Viikoittain järjestetään myös teemailtoja. Tämä yhdistys julkaisee Suomelan Sanomia.

Itseäni lähellä on Suomelassa toimiva kameraseura. Valokuvauksen harrastajat ovat vuosikausia toimineet sekä Sofiassa että Suomelassa. Viime mainitussa vuodesta 2007 lähtien. Pari vuotta sitten toiminnat yhdistettiin ja muodostettiin Aurinkorannikon Kameraseura, joka kokoontuu pari kertaa kuukaudessa Suomelan tiloissa. Eritasoisia harrastajia on tässä toiminnassa mukana kolmisen kymmentä. Koska osallistujien taidot ja varusteet ovat hyvin eritasoisia, niin usein jakaudutaan kahteen tasoryhmään aiheista riippuen.

aurinko iso
Kameraseuran yksi urakka tänä keväänä oli luontoaiheisen valokuvanäyttelyn pystyttäminen. Noin sadan A4-kokoisen valokuvan tulostaminen, kiinnittäminen paspiksiin ja ripustaminen juhlasalin seinille vaati melkoista talkootyötä. Kuvien aiheet liittyivät erilaisiin sääilmiöihin, valoefekteihin, lintuihin, hyönteisiin, maisemiin, jne.

Kuvia olisi ollut enemmänkin tarjolla, mutta seinätila asetti omat rajoitteensa. Lopulliset näyttelykuvat valittiin yli 200 valokuvasta. Lopulta esillä oli 15 kuvaajan kuvia. Yleisön ja myös kuvaajien mielestä esillä olevat valokuvat ovat erittäin hyvää amatööritasoa.

Kameraseuran seuraava ponnistus on seinäkalenterin tekeminen vuodelle 2014. Kuva-aineisto perustuu Suomelan toimintaan.

Eräs tällaisen valokuvausharrastuksen anneista on, että näin tulee dokumentoitua ne tapahtumat ja muutokset, joita vuosien mittaan koetaan Aurinkorannikolla ja ehkä laajemminkin Espanjassa. Tässä tarkoituksessa Kameraseuramme pyrkii tulevaisuudessa lähestymään Aurinkorannikon Neuvottelukuntaa, jossa on jäseninä useita alueella toimivia järjestöjä.

Yllä olevaan viitaten voidaan todeta, että täällä ei olla vain lomalla. Täällä asutaan ja viihdytään pääosin kauniissa säässä ja muutenkin iloisessa ja välittömässä ilmapiirissä tavoitteena terveellinen elämä. Tyypillisesti talvet vietetään Aurinkorannikolla ja kesät Suomessa, jossa sydän on kaiken aikaa.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen