Palaa takaisin edelliselle sivulle

Kun keho lyö hanttiin?

Kumpi oli ensin - kipu vai oire?

Ulla Maria Hoikkala, 18.3.2015


 • Ulla Maria Hoikkala

  Fysioterapia Eheän tila on rauhallinen ja levollinen.

  Fysioterapia Eheän tila on rauhallinen ja levollinen.


 • Ulla Maria Hoikkala

  Meri Toivanen antaa asiakkaalle tilaa ajatella ja löytää itsensä.

  Meri Toivanen antaa asiakkaalle tilaa ajatella ja löytää itsensä.


 • Ulla Maria Hoikkala
Tämän päivän suorittamisyhteiskunnan vaatimukset asettavat ihmisille valtavia paineita omaan ulkonäköön, syömiseen, harrastuksiin ja työhön liittyen. Itsensä hyväksyminen "kauniiden, nuorten, terveiden ja menestyvien" maailmassa muodostuu entistä vaikeammaksi. Pelko tulevaisuudesta on koko ajan läsnä ja aiheuttaa ahdistusta.

Keho ja mieli kuuluvat yhteen. Kun kontakti omaan kehoon häiriintyy ja vääristyy, keho alkaa oireilla ja reagoi ympäröiviin tapahtumiin jo ennen kuin mieli hahmottaa tapahtuneen. Keho varastoi huolellisesti padottuja tunteita ja oireet voivat ilmetä fyysisinä tuntemuksina - muun muassa kömpelyytenä, jäykkyytenä, hengitysvaikeuksina, levottomuutena tai kivuliaana ja epäharmonisena liikkumisena.

Kouvolan Kasarminmäellä toimii Fysioterapia Eheä, joka tarjoaa psykofyysistä fysioterapiaa kehon oireiden ymmärtämiseen ja kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistämiseen. Keskeistä on ymmärrys, että keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Fysioterapeutti Meri Toivanen irtisanoutui vakituisesta työstään Kouvolan kaupungilla ja aloitti yrittäjänä tammikuussa 2015, kun hän perusti Fysioterapia Eheän. Omakohtaisesti koetun uupumuksen ja traumojen kautta hän oppi ensin ymmärtämään ja tuntemaan oman itsensä ja kehonsa. Siitä oli helppo siirtyä toteuttamaan kutsumustaan ihmisten auttamisesta.

- Itsetuntemus vaatii pysähtymistä. Tunteiden suojaaminen ja peittäminen ei johda mihinkään, sanoo Toivanen. Hän korostaa lempeyttä myös itseään ja omaa kehoaan kohtaan.


Hernepussista apu

Joillekin asioille ei voi mitään. Sitten on taas niitä, joille voi tehdä jotain. Voi oppia elämään niiden kanssa ja hyväksyä ne.

Psykofyysinen fysioterapia soveltuu erityisesti henkilöille, joilla on pitkittyneitä kiputiloja, stressiä, ahdistuneisuutta, masennusta tai syömishäiriöitä. Oman mielen ja kehon yhteyden löytäminen auttaa elämään oireiden kanssa, vaikka ei niitä poistakaan.

Meri Toivanen sanookin, että hän ei ole parantaja, vaan auttaa asiakasta löytämään sellaisia keinoja, joiden avulla pystyy olemaan ja elämään oireiden kanssa.
- Kokemuksellinen omaan kehoon tutustuminen ja oppiminen ovat hoidon perusta, Toivanen painottaa. Hän muistuttaa, että hoito tapahtuu aina asiakkaan itse asettamien tavoitteiden pohjalta ja asiakkaan ehdoilla.

Hengitysharjoitukset ovat yksi hoidon peruskivi. Jos on mahdollista sanoa, ihmiset hengittävät "väärin" -  pinnallisesti, kun hengityksen tulisi tapahtua vatsanpohjasta asti.
- Tässä hoitomuodossa on vaan pakko palata perusasioiden ääreen.

Meri Toivanen on itse toteuttanut yhden keinon hengitysharjoituksiin. Hän on ommellut kolmen kilon "hernetyynyn", joka asetetaan asiakkaan rinnalle. Se ohjaa hengitystä oikeaan suuntaan. Usein Toivanen piirtää asiakkaan "hengityskäyrän", joka konkretisoi hengityksen.

Ilahduttavia kokemuksia näinkin lyhyen yrittäjyyden jälkeen Toivasella on. Hän iloitsee siitä, kun asiakas sanoo, että uni on ollut hoitojen jälkeen parempaa.
- Se oli paras palkinto. Asiakas oli ymmärtänyt jotain omasta itsestään.


"Tule vaan olemaan"

Fysioterapia Eheä on paikka, jossa ei tarvitse suorittaa. Rauhallinen musiikki, hiljaisuus ovat tärkeimmät välineet.

- Täällä ei tarvitse hikoilla, Toivanen hymyilee. Jos asiakas ei halua sanoa mitään, ollaan hiljaa. Jos asiakas haluaa puhumalla selvittää omia ongelmiaan, Fysilterapia Eheä ei ole oikea paikka siihen. Vaikka hoitomuoto perustuukin psykologiaan, psykofyysinen fysioterapeutti ei ole psykologi. Toivanen ohjaa tarvittaessa asiakkaan oikeaan osoitteeseen.

Meri Toivanen toivoo, että esimerkiksi yritykset ja julkinen sektori ottaisivat tällaisen hoitomuodon osaksi työterveyshuoltoa. Työntekijöiden jaksaminen on yrityksen tärkeimpiä voimavaroja - miksi ei ylläpitää sitä.

Meri Toivasen oma motto elämässä ja arjen jaksamisessa on espanjalainen sananlasku:
"Miten suloista on olla tekemättä mitään
ja levätä sen päällä."

Pienen lapsen äitinä ja yrittäjänä se ei aina onnistu, mutta hyvän olon unelmia pitää olla.

Fysioterapia Eheä
Vartiotie 3
Kasarminmäki, Kouvola
Fysioterapeutti Meri Toivanen
puh.040673 4333
meri.toivanen@live.fi

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen