Palaa takaisin edelliselle sivulle

Nauruhermot töihin

Refleksit kohdalleen.

Ulla Maria Hoikkala, 25.4.2014


Ulla Maria Hoikkala

Kummat ovat parempia - naururypyt vai kiukkurypyt?

Kummat ovat parempia - naururypyt vai kiukkurypyt?
Tiesitkö, että nauru on refleksi? En minäkään. Mutta nauru pidentää ikää ja on luonnonmukainen stressinpoistaja. Lasten ja imeväisten suusta kuullaan hersyvin tilannekomiikka, joka pistää refleksit rokkaamaan.

Jos nauran bussissa lehdestä lukemalleni jutulle, koko bussillinen katsoo vinosti nenänvarttaan pitkin. Kun muistan kaupassa juuri kuulemani hyvän vitsin, nauran suu levällään ja hartiat hytkyen. Muut katsovat oudoksuen, ikäänkuin olisin menettänyt järkeni. Onhan se outoa, kun yksinään nauraa hekottaa ääneen. Vai onko sittenkään?

Missä vika, kun nauramista pitää nykyään opettaa erilaisilla naurukursseilla? Opitaan "tekniikkaa" ja "fokusoidaan" ajatukset nauramiseen. Nauretaan tekonaurua, jonka pitäisi muuttua aidoksi, kun nauretaan yhdessä. Mennään naurujoogaan!

Onko nauramisesta(kin) tehty eurodirektiivit täyttävä pakkopulla? Kuka määrittää, millainen on oikea tapa ja milloin oikea aika nauraa? Miksi en saa hihitellä itsekseni, jos siltä tuntuu? Miksi nauraminen täytyy suorittaa?

Milloin olen viimeksi nauranut aitoa, parantavaa naurua? Aina, kun kuuntelen lasten jutustelua ja sanojen etsimistä.

Hersyvä nauru pyrskähtää joka uudenvuoden aatto, kun katson jo perinteeksi tullutta tv-ohjelmaa Illallinen yhdelle. Vuodesta toiseen nauran samoille vitseille ja kommelluksille. Johtuuko se siitä, että komiikka on tahatonta? Vai siitä, että se on harmitonta?

Miten ihanaa on saada vapaasti nauraa lasten tilannekomiikalle - tosin nurkan takana sekin. Kun lapsi hakee sanoja ja kuulemansa perusteella "muistaa" sen mielestään oikein.

Liharviivit ja kiharvi

nauru iso2
Lasten suusta olen kuullut herkullisia sanamuunnoksia, jotka naurattavat aina vaan. Mitä tulee ensimmäisenä mieleen, kun kuulee lapsen sanovan "Sulla on kivat liharviivit." Olisitko ajatellut rintaliivejä? En minäkään. Mutta nauratti niin vietävästi.

Nina, 4 v. pitää erityisesti kiharveista ja ovarista. Jo perinteiset ronsu ja evelantti ovat edelleen lasten mielikuvituksessa pyöriviä eläimiä. Samoin korkotiili.

Erään ystäväni poika totesi aina lentokoneen nähdessään "kutittaako" ja osoitti pienellä sormellaan ylös taivaalle.

Keski-ikäinen ystäväni totesi kerran, että pitää mieluummin naurunrypyt silmiensä ympärillä kuin hiotuttaa ne silkoisiksi. Rypyt kertovat ilosta ja elämästä. Ne ovat elämän suuri voimavara.

Aika ja "kehitys" ovat vaikuttaneet siihen, mille saa nauraa. On ollut aika, jolloin käytösoppaissa on kielletty hienoja naisia nauramasta ääneen julkisesti. Hampaita ei missään tapauksessa saanut näyttää, se oli rahvaanomaista.

Oli niin tai näin, joku tietää kertoa että nauraminen on myös hyvää liikuntaa. Pari minuuttia hekotusta vastaa kolmen vartin kunnon rentoutusta.

Pöydälläni on kasa pilapiirtäjä Karin teoksia. Taidanpa siis lähteä rentoutumaan ja rumistautumaan rypyillä.

Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen