Palaa takaisin edelliselle sivulle

Kauneus katsojan silmässä?

Onko rusketus aina kaunista?

Ulla Maria Hoikkala, 12.3.2012


Ulla Maria Hoikkala

Liiallinen auringossa oleminen rypistää.

Liiallinen auringossa oleminen rypistää.
Se on taas täällä. AURINKO. Se tuo mukanaan rusketuspaineita suurelle osaa ihmisistä. PAKKO päästä aurinkoon ruskettumaan. Jos aurinkoa ei näy, solarium käy. Rusketuksen terveellisyydestä ja "muodikkuudesta" on mielipiteitä vaihdettu aina puolesta ja vastaan.

Kautta aikojen ylhäisöön kuuluvat naiset ovat kulkeneet parasollien alla auringolta suojassa. Kylpy vuohenmaidossa kuulostaa kliseiseltä, mutta oli todellisuutta ja tavoiteltavaa aikoinaan. Mitä valkeampi iho, sen kauniimpi nainen. Ja varakkaampi.

Rusketus puolestaan kieli ulkoilmatyöstä ja varattomuudesta. Vain köyhät ja rahvas "joutuivat" työskentelemään ulkona. Rusketusta pidettiin rumentavana ja vanhentavana.
 
Mutta niin muuttuu maailma tässäkin, Eskoseni.

Kun ihmisten varallisuus kasvoi ja vapaa-aikaa jäi yhä enemmän, ruskettunut iho sai uuden merkityksen. Se kieli vauraudesta - "minun ei tarvitse tehdä työtä, vaan voin maata auringossa ja ruskettaa itseäni".
rusketus keski2
Rusketusta alettiin pitää terveyden merkkinä.

Samanaikaisesti tummaihoiset halusivat lähettää viestiä omasta vauraudestaan valkaisemalla ihoaan. Tunnetuin esimerkki tästä lienee muutama vuosi sitten edesmennyt pop-ikoni Michael Jackson.

Pari viikkoa Kalifornian auringossa on jälleen palauttanut mieleen ajatuksen auringonoton vaaroista ja aurinkovoiteiden merkityksestä. Edelleen on ihmisiä, jotka makaavat päivätolkulla suorassa auringonpaisteessa ilman minkäänlaista suojaa iholla tai päässä.

Näillä leveysasteilla varjoa ei ole nimeksikään eli aurinko porottaa lähes kohtisuorassa.


Oikea suojaus tärkeää


Auringolta suojausta on aina korostettu, kun oleskellaan suorassa auringossa. Auringonvalon lisääntyessä UVA (pitkät ultraviolettisäteet) ja UVB (lyhyet UV-säteet) ovat jälleen otsikoissa. UVA vaikuttaa pitkällä aikavälillä syvälle kudoksiin, kun taas UVB:n vaikutus on nopeampi, jossa säteet polttavat ihon pinnan.

Molemmilla on selvä vaikutus ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen sekä erilaisten ihosairauksien, mm. ihosyövän syntyyn.

Suojautuminen liialta auringonpaisteelta ei siis ole pelkkä myytti ja tiukkapipojen mökötystä.
ruskeana keski
Keskipäivän aurinko on missä päin maailmaa tahansa huonoin aika viettää aikaa auringossa suojaamattomana. Silloin säteet osuvat maahan enemmän tai vähemmän kohtisuoraan.

Erilaisia aurinkovoiteita on kaupan hyllymetreittäin. Erilaiset suojakertoimet kertovat suojauksen määrän, mitä korkeampi sitä paremmin se suojaa UVB-säteiltä. Kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan, sillä tuote saattaa sisältää muita elimistölle haitallisia aineita.

Aina kannattaa pitää mielessä myös kaupallisuus, kun erilaisia suojatuotteita kaupataan. Myytävänä on muun muassa erilaisia suoja-aineilla käsiteltyjä vaatteita, joiden sanotaan estävän pitkäkestoisten UVA-säteiden läpäisyn. Mene ja tiedä.

Omalla kohdallani noudatan edelleen hyväksi havaittua keinoa. Vietän aikaa paljon ulkona, mutta varjossa. Olen vuosien myötä huomannut, että myös aurinkovarjon alla vietetty aika antaa iholle väriä - aivan riittävästi vaalealle suomalaiselle.

Eräs ystäväni totesi jo aikoja sitten "Väliäkö sillä, onko se terveellistä vai ei. Ruskea läski on aina kauniimpaa katsella kuin valkoinen läski."
Riippumaton verkkojulkaisu

Toisinsanoen-verkkolehti on puolueeton ja riippumaton verkkojulkaisu, josta lukija löytää sekä paikallisesti että alueellisesti kiiinnostavia uutisia tapahtumista, elinkeinoelämästä ja ihmisistä.

Lehteä toimitetaan ammattitaidolla ja hyvää journalistista tapaa noudattaen.Mainostajalle

Haluatko mainostaa Toisinsanoen.fi -verkkolehdessä?

Ota yhteyttä:
toimitus@toisinsanoen.fi

Toimittajat

Lehden toimittajakunta muodostuu kokeneista toimittajista sekä asiantuntijakirjoittajista. Heidän avullaan on helppo sukeltaa toisinsanoen-lukunautintoihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Tutustu toimittajiin >

Ideologia

ToisinSanoen tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka haluavat lukea riippumattomia uutisia lähialueelta ja hieman kauempaakin.

Lehtemme lukijakuntaan kuuluu myös eri maissa asuvia ulkosuomalaisia.


© 2019 | Toisin Sanoen